Prvi BH poljoprivredni portal
Vinogradarstvo
Najveca ponuda polovnih masina i opreme
 
:: Naslovna :: Brojevi :: Februar 2011. :: VOĆNJAK :: PROLEĆNO PRSKANJE
   
VOĆNJAK
Pre kretanja vegetacije
PROLEĆNO PRSKANJE
Doprinosi da se izbegne smanjenje prinosa koje nastaje kao posledica bolesti

Gajenje veoma rodnih sorti voća zahteva primenu najsavremenijih agrotehničkih mera,kao što su đubrenje,rezidba, navodnjavanje, zaštita...U takvim uslovima često se pojavljuju fitopatogene bakterije i gljive, koje izazivaju infekcije tokom jesenjih i zimskih meseci. A simptomi bolesti ispoljavaju se u proleće. To su sušenje grana, nekroze pupoljaka, deformacija i trulež plodova, kovrdžavost i pegavosti lišća...Zbog toga rano prolećno prskanje ima izuzetan značaj. Sprovodi se tokom februara i marta,odnosno pre kretanja vegatacije.
Fitopatogena bakterija Pseudomonas syringae zaražava voćke preko povreda na grančicama,najčešće na mestima gde je opalo lišće. Tu se na nezaštićenom tkivu ostvaruje infekcija, a nekroza pupoljaka i sušenje grana uočavaju se u proleće. Da bi se sprečile štete, voćke se prskaju u vreme opadanja lišća,ali se izvesni rezultati mogu ostvariti i zimskim tretiranjem posle rezidbe. Neizbežna je zaštita koštičavih voćaka (trešnja, breskva, kajsija, neke sorate višnje), a doprinosi i suzbijanju ove bakterije na jabučastim vrstama.Istovremeno,može sprečiti razvoj karantinske bakterije Xanthomonas pruni, koja prouzrokuje pegavost lišća i plodova i nekrozu lisnih i cvetnih pupoljaka breskve ali i kajsije i šljive.
Gljiva Leucostoma cincta na koštičavim voćkama izaziva sušenje grana, ponekad i čitavih stabala.Do zaraze dolazi preko povreda nakon rezidbe i ožiljaka nastalih prilikom opadanja listova.
Rana prolećna zaštita, je neophodna za suzbijanje gljiva Taphrina deformans (kovrdžavost lišća breskve), Phoma prunicola (šupljikavost lišća koštičavih voćaka) i Taphrina pruni (rogač šljive).Pri tome se smanjuje inokulum (količina parazita) gljiva roda Monilinia, koje mogu da zaraze cvetove koštičavih voćaka.
Prouzrokovač čađave krastavosti ploda kruške (Venturia pirina) prezimljava na grančicama, pa rano prskanje u proleće značajno smanjuje štetu.
U navedene svrhe se koriste preparati na bazi bakra. To su Bordovska čorba, Blubordo, Funguran, Kuproksat,Kuprozin, Bakrocid, Floubriks, Kuprablau i drugi.Važno je da se primenjuju u koncentracijama koje je preporučio proizvođač i pre početka vegetacije pošto kasnije mogu biti fitotoksični.Ovi preparati su lako dostupni, ekološki prihvatljivi i imaju važnu ulogu u integralnom konceptu zaštite.
Za suzbijanje prouzrokovača kovrdžavosti lišća breskve, šupljikavosti lišća koštičavih voćaka i rogača šljive neophodno je pre početka vegetacije voćke tretirati i organskim fungicidima. Mogu se ukoristiti Ciram, Mazur, Elect, Bravo, Merpan, Kaptan, Dakoflo i drugi.
Zbog suzbijanja štetnih insekata, dodaju im se preparati na bazi mineralnih ulja ili njihove kombinacije s drugim insekticidima.
Važno je spomenuti da i vreme rezidbe igra važnu ulogu u sprečavanju nekih obolenja, pa se zbog toga reizidba breskve, kajsije, trešnje preporučuje početkom proleća, a ne tokom zimskih meseci.

Dr Veljko Gavrilović,
Institut za zašitu bilja i životnu sredinu
Beograd

 
 
Februar 2011.
 
 
 
Moj travnjak
Moj travnjak
dr Petar Bošković
 
Ribnjak u vrtu
Ribnjak u vrtu
dipl.ing. Radivoj Lackov
 
webdesign: media.com kontakt email: office@dobrojutro.co.rs database updated: 23-03-2012