Prvi BH poljoprivredni portal
Vinogradarstvo
Najveca ponuda polovnih masina i opreme
 
:: Naslovna :: Brojevi :: Februar 2011. :: POVRTNJAK :: HRANA I LEK
   
POVRTNJAK
Tema broja
Crni luk
HRANA I LEK
Zahvaljujući specifičnom hemijskom sastavu, crni luk je od davnina jedna od najcenjenijih gajenih biljaka. Posebno je poznat i priznat kao narodni lek protiv raznih bolesti, naročito onih koje izazivaju bakterije. Lukovice, mlade biljke ili listovi vekovima se koriste u ishrani kao salata, varivo i dodatak jelima. Takodje, ovo povrće se uspešno marinira i dehidrira.
Poreklom je iz nizijskih i planinskih oblasti srednje Azije, odakle se, preko Irana, prvo proširio dolinuom reke Nila, u Egiptu. Odatle je prenet u staru Grčku, zatim u Rim, a potom i širom Evrope. Bio je poznat i starim Slovenima, o čemu govore veoma slični nazivi za crni luk u jezicima ovih naroda.

Sadrzaj ovog teksta mozete naci u broju 466 (Februar 2011.)

 
 
Februar 2011.
 
 
 
Moj travnjak
Moj travnjak
dr Petar Bošković
 
Ribnjak u vrtu
Ribnjak u vrtu
dipl.ing. Radivoj Lackov
 
webdesign: media.com kontakt email: office@dobrojutro.co.rs database updated: 23-03-2012