Prvi BH poljoprivredni portal
Vinogradarstvo
Najveca ponuda polovnih masina i opreme
 
:: Naslovna :: Brojevi :: Februar 2009. :: ISHRANA :: DIJETOM PROTIV KANDIDE
   
ISHRANA
Gljivične infekcije
DIJETOM PROTIV KANDIDE
Pravilnom ishranom, poboljšanje se postiže već posle nekoliko nedelja

Crevna kandidijaza postaje sve veći problem u svetu, pre svega zbog upotrebe visokoprerađene hrane i namirnica s dodatkom šećera. Uzrok infekcije najčešće je gljivica Candida albicans (retko Candida glabrata), uobičajeno prisutna u sistemu organa za varenje. Kada se, međutim, nađe na drugom mestu u organizmu, neophodno je lečenje. Dijetoterapija je potrebna u slučaju prenamnoženosti kandide u crevima.
Bez šećera, slatkiša

Uvođenjem pravilne ishrane, poboljšanje nastaje već posle nekoliko nedelja, ali se treba pridržavati takvog režima bar dva meseca i zabranjenu hranu postepeno vraćati na jelovnik.
Dijeta podrazumeva zabranu šećera (beli, smeđi, fruktoza, med, melasa, manitol, sorbitol) i svih zaslađenih namirnica, kolača, slatkiša, gaziranih i voćnih napitaka s dodatkom šećera (mogu se koristiti zamene, saharin ili aspartam). Zbog toga se deklaracije na namirnicama obavezno moraju proveravati. Iz jelovnika se izbacuju suvo i konzervisano voće i dinja, a dozvoljena su najviše dva sveža ploda dnevno (osim grožđa, lubenice i manga).
Ne preporučuju se proizvodi od belog brašna (beli hleb i pecivo, torte, kolači, biskviti, testenine), glazirani pirinač i oljušteni krompir. U umerenoj količini mogu se koristiti brašno od celog zrna, krompir s ljuskom, smeđi ili integralni pirinač, integralne testenine i peciva. Nije dozvoljena hrana koja sadrži gljivice, kao što su pekarski i pivski kvasac, pekarski proizvodi s kvascem, zreli i specijalni sirevi koje prekriva plesan.


Izbegavati kikiriki, pečurke, alkohol

Iz jelovnika se izbacuju i pečurke, kikiriki, sirće, majonez, senf, razne vrste dresinga za salatu, kečap, soja umak, kiseli krastavci i drugi ukiseljeni proizvodi. Mlečne prerađevine su dozvoljene, osim u slučaju kada izazivaju alergiju. Jogurt i acidofilni napici imaju prednost nad mlekom i sirevima. Alkohol se ne sme piti, a crna kafa i jaki čajevi samo u ograničenoj količini.
Za vreme dijetoterapije treba izbegavati antibiotike i lekove na bazi kortizona. Savetuje se povećan unos esencijalnih ulja, posebno omega-3 kiselina (riblja ulja i morska riba - losos, skuša, tunjevina, sardine). Ako navedene namirnice nisu dovoljno zastupljene, nadoknađuju se suplementima, tj. omega - 3 kiselinama u vidu kapsula.
Korisni dodaci ishrani su i proizvodi koji sadrže bakteriju Lactobacillus acidophilus, kao što su probiotik kapsule, jedna do dve dnevno, posle doručka i večere, najmanje šest meseci. Preporučuju se i laneno seme i ulje noćurka (jedna kašičica ili tri kapsule, dva puta dnevno), preparati vitamina A i C, beli luk u obliku kapi ili tableta, cink i magnezijum (šumeća tableta jednom dnevno).
Doc. dr Maja NikolićAKO OSLABI IMUNITET

Do crevne kandidijaze najčešće dolazi nakon korišćenja jakih antibiotika i kortikosteroida, a podložne su i osobe s oslabljenim imunitetom, dijabetičari, trudnice. Nastaje i zbog upotrebe slatkiša ili hrane koja sadrži dosta kvasnice. Simptomi su, između ostalog, nadimanje, gasovi, mučnina, gađenje, proliv, zatvor, pojačana želja za slatkim namirnicama...

 
 
Februar 2009.
 
 
 
Moj travnjak
Moj travnjak
dr Petar Bošković
 
Ribnjak u vrtu
Ribnjak u vrtu
dipl.ing. Radivoj Lackov
 
webdesign: media.com kontakt email: office@dobrojutro.co.rs database updated: 23-03-2012