Prvi BH poljoprivredni portal
Vinogradarstvo
Najveca ponuda polovnih masina i opreme
 
:: Naslovna :: Brojevi :: Jun 2009. :: VOĆNJAK :: JAGODE NA OSAM SPRATOVA
   
VOĆNJAK
Produktivnija i čistija proizvodnja
JAGODE NA OSAM SPRATOVA
Dobro zaštićene od vetra,peska i nepovoljnih temperatura,
pod folijom i na foliji, daju dve berbe-jesenju i prolećnu

Sveže,tek ubrane zrele jagode ne bi trebalo jesti ako se pažljivo ne operu. Ovo pravilo,medjutim, ne važi na plantažama bračnog para Nikole i Marije Miletić u Subotici,jer na plodove proizvedene u plastenicima ne dospeva ni gram hemijskih preparata. Uz to, gaje se u saksijama „nanizanim“ na stubove, te ne mogu ni da se zaprljaju.
Rod za sedam nedelja
Porodica Miletić jagode gaji nešto više od decenije.Nakon početničkih lutanja, sortiment i tehnologiju su ubrzo ustalili. Opredelili su se za sorte “elsanta“ i „zenga zengana“.Bazne živiće „elsante“, bezvirusne, sertifikovane kontejnerske sadnice za plasteničku proizvodnju, uvoze iz Holandije. Sade ih u palete i slažu u male plastenike sa sterilnom atmosferom,a nakon ožiljavanja unose u hladnjaču i čuvaju do sadnje.
Prošle sezone, iz Ćezene u Italiji, uvezli su frigo trej (TRAY) živiće, koji se čuvaju u hladnjači na minus dva stepena do sadnje. Danas za ceo proizvodni program preduzeće „Miletić“ d.o.o. ima licencno pravo za područje Srbije,BIH,Crne Gore,Makedonije i Albanije. Jagode plodonose u osam plastenika na 2.500 kvadratnih metara, a u izgradnji je i deveti,koji će biti eksperimentalni,namenjen ispitivanju ekonomičnosti i kvaliteta plodova u horizontalnom i vertikalnom sistemu uzgoja.
-Plastenici su dugi 25 i široki osam metara-objašnjava Marija Miletić-.Pod je prekriven folijom, a higijena je besprekorna. Na ravnomerno rasporedjenim stubovima, u saksije zapremine 5,5 litara, „nanizane“ na osam spratova, posadjene su jagode. U svakoj su četiri biljke,što znači da ih na stubu ima 32, a ukupno pet hiljada. Od sadnje do berbe obično prodje sedam nedelja. Sa svake biljke u jesen se ubere 250-270 grama, ali je prolećni rod znatno teži.
Živići se u plastenik sade polovinom avgusta, tako da je krajem septembra ili početkom oktobra prva berba.Druga traje od sredine aprila do prve dekade maja.Nakon toga, izrodjene biljke se uklanjaju i uništavaju,skida se folija i osunčava zemljište.Pre nove proizvodnje plastenici i stubovi se dezinfikuju i zatim sade živići dobijeni od sopstvenih matičnih biljaka.
-Kompletna proizvodnja je ekološka-dodaje Marija.-Biljke se navodnjavaju i prihranjuju odozgo, pa se sistemom kapilara hranljivi rastvor sliva do poslednje saksije. Spravlja se od preradjenog humusa.Naime, odredjena količina humusa rastvara se u vodi, a dodaju se i druga hraniva,prema uzrastu biljaka.U početku stratna,kasnije za rast i sazrevanje plodova.
Kada počne cvetanje, plastenici se prekrivaju mrežama protiv insekata.Istovremeno se unose košnice s bumbarima, koji doprinose oprašivanju i povećavaju prinos i kvalitet plodova.
Obavezna folija
Jagode se na ovoj plantaži gaje i na otvorenom,na oko pet hektara, obavezno na foliji i u sistemu kap po kap. Kada počne vegetacija, s matičnih biljaka se uklanjaju prvi živići i cvetovi.Oni koji izbiju kasnije, odvajaju se u maju, sade u boks palete i unose u male plastenike, da bi se do sadnje u julu ožilili i zaštitili od insekata.U medjuvremenu se priprema zemljište, ispituje hemijski sastav, djubri,prostire folija i postavljaju trake za navodnjavanje.Ako je u pitanju plastenička proizvodnja, unose se u hladnjaču i čuvaju na odredjenoj temperaturi do sadnje.
Prvoklasni živići, kvalitetno zemljište i obilje vode garantuju visok i kvalitetan rod.Plodovi su ujednačeni i zdravi, iako se ne koriste hemijski preparati.
Bezvirusnim živićima s ove plantaže snabdevaju se mnogi voćari, koji ih preuzimaju od sredine jula po polovine avgusta.A onim neodlučnim Nikola Miletić savetuje da krenu njegovim putem i od Srbije naprave najozbiljnijeg proizvodjača kvalitetnih jagoda na Balkanu. Zbog toga se i angažovao prilikom formiranja udruženja „Subotička jagoda“, koje je za tri godine postojanja organizovalo edukacije i savetovanja
posvećena savremenoj tehnologiji proizvodnje ovog voća.

S.M.

 
 
Jun 2009.
 
 
 
Moj travnjak
Moj travnjak
dr Petar Bošković
 
Ribnjak u vrtu
Ribnjak u vrtu
dipl.ing. Radivoj Lackov
 
webdesign: media.com kontakt email: office@dobrojutro.co.rs database updated: 23-03-2012