Насловна ВЕСТИ
16
Помоћ у Книћу

Општине допремају помоћ – не заборавимо старе на селу!

Све општине у Шумадијском округу, које имају претежно пољопривредно становништво, организовале су обилазак домаћинстава у којима живе старији од 70 година. Они, који немају млађе у породицама и којима је забрањено кретање због пандемије Корона вирусом, добили су пакете намирница и лекове, или су волонтери ишли у набавку уместо њих.

Руководство општине Рековац обишло је јуче удаљено село Доброселицу, у коме живи свега 12 становника. Осим председника општине, који је иначе по струци лекар, у обиласку је била и екипа дома здравља. На челу ове медицинске установе је др Иван Анђелић, који познаје свако село и већ 15 година лечи житеље села из околине Рековца.  

„У овом планинском селу просечна старост је преко 70 година. Малобројни су и стари, али имају велику душу и вољу за животом. Обишли смо ове дивне људе, поједине смо прегледали, јер је долазак у Рековац за њих тежак подухват, дали им потребну терапију и савете и што је најважније, лепо смо се испричали, рекао је др Александар Ђорђевић, председник општине Рековац.

Општина Топола, којој гравитира преко 30 села, такође обилази старачка домаћинства на својој територији. Запослени у локалној самоуправи и волонтери деле пакете основних намирница старијим житељима села.

Помоћ у Тополи

„Поједини једноставно не могу да изађу у набавку, јер им је ограничено кретање, а живе сами. Комшије им помажу колико могу, али и они имају доста обавеза због радова који у јеку. Осим што су им потребне намирнице, њима је неопходна и лепа реч, пажња и мало друштва, јер су изоловани. Многи од њих нису навикли на то, каже Драган Јовановић, председник Скупштине општина Топола.

Волонтери Црвеног крста и општине Кнић обилазе старачка и самачка домаћинства у 36 села, који немају ближе чланове породице.

„Доставили смо им намирнице и све друго што им је било потребно. Обавестили смо их о битним чињеницама, које морају да знају у време пандемије. Оставили смо им бројеве телефона важних служби, коме се да јаве ако им затреба лекарска или нека друга помоћ, саопштено је из локалне самоуправе Кнића.

Рековац

Руководства ових општина моле млађе житеље да их обавесте, уколико је неко од њихових комшија у селима угрожен или нема основне намирнице и лекове.

Б.Ненковић

Фото: Општине Кнић, Рековац и Топола