Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Србија воли купину, чак и кад боде

Србија воли купину, чак и кад боде

474

Према подацима из 2021. године, Пољска је највећи произвођач купина у Европи. Пољска има значајан удео у укупној производњи купина у Европи, са великим плантажама и добром климом за гајење овог воћа.

Што се тиче Србије, земља такође има значајну производњу купина, али не спада у врх произвођача у Европи. Србија је међу земљама које гаје и извозе купине, а узгајају се углавном на мањим плантажама и у индивидуалним баштама. Купине се гаје у разним регионима Србије, а производња се одвија претежно за домаће тржиште и извоз.

Да ли успех у узгоју зависи од брања? Свакако, кажу стручњаци.

Купине се могу брати на неколико начина, како ручно тако и машински. Ево неких од начина брања купина:

Ручно брање је традиционалан и најчешћи начин бербе купина. Берба се обавља тако што се ручно одвајају зреле купине од грана. Ово је метода која захтева радну снагу, али омогућава пажљиво брање зрелих плодова без оштећења. Брзину брања ручно одређује вештина берача, али просечно искусни берач може убрати око 5-10 килограма купина дневно.

У неким модернијим плантажама користи се машинско брање купина. Ово обично укључује употребу специјалних механизама који аутоматски одвајају зреле купине од грана. Машинско брање је брже од ручног, али захтева одговарајуће механизације и надзор како би се осигурало да се купине беру са што мање оштећења.

Алати за брање купина обично укључују посебне кутије, корпице или пластичне посуде које се носе на појасу или око врата, што омогућава берачима да лако скупљају и чувају убране плодове.

Просечан принос купина у Србији може варирати у зависности од различитих фактора, укључујући агротехничке мере, временске услове, сорте купина, и вештину и бригу произвођача. На плантажама где се купине гаје комерцијално, просечан принос по хектару може бити у распону од 5 до 10 тона, у зависности од услова гајења, примењених техника и коришћене сорте. Ово значи да се на једном хектару може убрати између 5.000 до 10.000 килограма купина.

Важно је напоменути да принос купина може варирати из године у годину због флуктуација у временским условима, као што су падавине, температуре и болести.

А сорте?

Постоје различите сорте које се гаје, а неке од најпопуларнијих су:

Thornfree (Без трња): Ова сорта има мало или нимало трња и плодови су крупни и слатки.

Chester: Крупне и тамне купине, са одличним укусом и слаткоћом.

Loch Ness: Ова сорта има тамне и сочне плодове са добрим укусом.

Navaјo: Плодови ове сорте су средње величине, веома укусни и добре текстуре.