Simptomi bakteriozne plamenjače leske uočavaju se u proleće

Bakteriozna plamenjača leske čiji je prouzrokovač fitopatogena bakterija Xanthomonas arboricola pv.corylina je najznačajnije bakteriozno oboljenje. Ova bakterioza je posebno opasna u godinama sa obilnim jesenjim kišama.

Simptomi bolesti se ispoljavaju na svim nadzemnim organima biljke (pupoljcima, lišću, letorastima, stablu i plodu). Prvi simptomi se uočavaju na pupoljcima u proleće u vidu tamnih uglastih pega. Takvi pupoljci dobijaju braon boju i ne otvaraju se. Simptomi na lišću su u vidu sitnih uglastih ili nepravilnih pega koje su ograničene nervima. U početku su ove pege žuto-zelene do tamno-zelene boje, a kasnije postaju crvenkasto-braon. Zaraženo lišće je slepljeno za letoraste tokom zime i zbog svega ovoga biljke izgledaju kao da su plamenom spaljene.

Bakteriozna plamenjača je najštetnija na letorastima, granama i deblu. Na letorastima se javljaju prstenaste pege koje se šire i dovode do sušenja i izumiranja zaraženih letorasta. Izumiranje mladih grančica i letorasta je glavni simptom ove bolesti. Slični simptomi su i na kori grana i stabla. Na omotaču ploda se javljaju pege nepravilnog oblika čija sredina je blago udubljena. Pege se spajaju i omotač se deformiše. S obzirom da veoma retko zahvata jezgro, infekcija ploda nije od većeg ekonomskog značaja.

Pri vlažnom i kišovitom vremenu, na obolelim organima u okviru pega pojavljuju se kapi žućkastog bakterijskog eksudata sluzaste kozistencije, koji se vremenom suši i dobija izgled sjajne skrame. Tokom vegetacije, eksudat se prenosi kapima kiše, vetrom ili alatom za rezidbu i dospevajući na razne biljne organe omogućava sekundarne infekcije. Osnovni izvor inokuluma predstavljaju zaraženi pupoljci i rak rane na granama i stablu, u kojima patogen prezimljava. Bakterija se održava na opalom lišću na površini zemljišta nekoliko meseci.

Najznačajnija mera u cilju sprečavanja pojave i prenošenja ove bolesti je korišćenje zdravog sadnog materijala. U koliko je bolest prisutna, oboleli biljni delovi, zaražena stabla i mladi izdanci koji rastu iz osnove žbuna, moraju se ukloniti iz zasada i spaliti. Takođe, dezinfekcija alata za orezivanje je veoma važna mera u sprečavanju prenošenja ove fitopatogene bakterije. Hemijska zaštita se svodi na upotrebu bakarnih preparata tretiranjem biljaka u proleće u vreme otvaranja pupoljaka, krajem leta i kasno u jesen kada opadne 75% lišća.

Piše: dipl. inž. zaštite bilja Zoran Panajotović, PSSS Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18