Sve više praznih štala u valjevskom kraju

Valjevska sela i njihovi domaćini oduvek su bili poznati po dobroj voćarskoj, ali i stočarskoj proizvodnji. Sedamdeste i osamdesete bile su zlatne godine tovnog govedarstva, a zatim i mlečnog govedarstva. Zbog rasta troškova proizvodnje i sušne godine najnoviji podaci sa terena govore o sve manjem broju muznih krava.

U štali domaćina Vladimira Mitrovića iz sela Paune kod Valjeva krave za ponos.

Trenutno je na muži 16 krava, jedan deo je pred teljenjem i nešto junica. Da bi postigao visoku mlečnost i bio siguran u kvalitet i kvantitet dobijenog mleka, na ovom gazdinstvu, vode računa o genetici i zato su sva grla su iz sopstvene proizvodnje. Krave jesu za ponos, ali je njihova isplativost na granici, kaže domaćin.

– Mleka će biti, ali količine se smanjuju, iskreno da vam kažem nema više naroda, ovako su ostali pojedinci koji ne mogu da nadoknade ono što je izgubljeno u prethodnim godinama. Svedok sam ovde u našem kraju nestaju krave, komšije jedan po jedan prodaju – kaže Vladimir Mitrović iz sela Paune.

Prema njegovim rečima, minimalna proizvodnja po grlu bi trebalo da bude oko 5.000 litara do 5.500 po grlu, a njegovo domaćinstvo ne funkcioniše ispod 200 litara po grlu.

Održati stočni fond u ovim kriznim vremenima, naročito kada je reč o mlečnom govedarstvu je veliki posao i zadatak, naročito kada je pred nama duga jesen i hladna zima, zato septembarske dane valja iskoristiti za dobru pripremu.

– Počeo je septembar, poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost kada je solidna vlažnost zemljišta, da zaseju određene kulture koje na proleće stižu rano, a to se pre svega odnosi na stočni kelj ili perko koji se koristi u ishrani muznih krava – kaže dr Radosav Vujić iz PSSS Valjevo.

Vlada Srbije zabranila izvoz sirovog i pasterizovanig mleka do kraja septembra. Zadatak nove Vlade je prema rečima Nedimovića da se pozabavi merama vezanim za junice kako bi Srbija imala više mleka ali i to, kako je rekao, mora biti vezano i sa mlekarskom industrijom.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar