Balkanska prestonica šargarepe je Begeč

U prestonici šargarepe u Begeču nadomak Novog Sada u toku je vađenje povrća kojeg je u ranoj i kasnijoj setvi posejano na oko 600 hektara.

Po šargarepi povrtari iz Begeča ubrajaju se već godinama unazad u najveće na Balkanu, a ove sezone imaće je oko 30.000 tona.

Očekuju da će celokupan rod prodati do novog roda, dogodine i da će je do zime i izvaditi, jer ovo povrće ne trpi veliku hladnoću. U zemlji može da ostane pri temperaturi ne višoj od minus šest, sedam stepeni.

– Begečani su šargarepu 2017. godine zaštitili oznakom geografskog porekla, ali taj sertifikat neće nositi celokupan ovogodišnji rod, već će markicu sa oznakom geografskog porekla imati šargarepa posejana između 150 i 180 hektara, čiju je setvu i razvoj kontrolisala setrifikaciona kuća za kvalitet – naglašava direktor Opšte zemljoradničke zadruge „Begečki povrtati” Goran Zec.

Celokupan rod, kaže Zec, otići će, osim na domaće tržište, i u sve bivše jugoslovenske republike i u zemlje u okruženju.

– Tako je godinama – ističe direktor Zec i navodi da povrtari u Begeču godinama seju šargarepu na približno istim površinama, i da se može reći da istrajavaju i ne daju primat drugim proizvođačima sa Balkana i šire.

Zec navodi da se u Begeču seje više šargarepe nego u celoj Hrvatskoj, a da se posle nas po proizvodnji izdvajaju Poljska i Turska. Skreće pažnju na to da se šargarepa ne seje samo u Begeču, već se njome bave i povrtari u drugim mestima u Srbiji, ali da je seju na dalekom manjim površinama. – Njihova proizvodnja, uglavnom, pokriva potrebe pijaca – naglašava direktor.

Po rečima Zeca, ovogodišnji rod je solidan. – U proseku 50 do 55 tona po hektaru, a i cena je zadovoljavajuća, 40 dinara naveliko košta kilogram, premda, kako sezona odmiče, sve više povrtara je vadi, pa cena polako pada.

– Ova godina je za šargarepu, kao i za druge poljoprivredne kulture, bila loša -naglašava Zec. – Ali svi proizvođači imaju sisteme za navodnjavanje pa ih, s te strane, suša nije brinula. Međutim, visoke dnevne temperature bile su previsoke za šargarepu, pa su listovi žuteli i otpadali.

– Begečki povrtati seme kupuju iz uvoza, uglavnom iz Francuske i Holandije. Po hektaru treba im oko 1.000 evra za seme, plus novac za đubrivo, trake za navodnjavanje, i drugu agrtehniku – navodi direktor Opšte zemljoradničke zadruge „Begečki povrtari” Goran Zec.

Napominje da proizvođači imaju vadilice; što im znatno umanjuje troškove za radnu snagu.

Zec naglašava da je ove godine zbog velike suše povrtarima višestruko povećan trošak za vodu i struju jer se šargarepa, praktično, navodnjavala neprekidno.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar