Jedanaest srpskih sorti potpuno nepoznato svetskoj enologiji

Zahvaljujući istraživanjima u okviru projekta „Genomska karakterizacija starih sorti vinove loze na teritoriji Srbije“ koji je pod okriljem Ministarstva poljoprivrede tokom prethodne dve godine sproveo Biološki fakultet u Beogradu u saradnji sa beogradskim Institutom za multidisciplinarna istraživanja,  Poljoprivrednim fakultetima u Zemunu i Novom Sadu, kojima se pridružio i  Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, konačno su dobijeni neki odgovori na pitanja kada je genetički diverzitet vinovih loza u pitanju.

Genetički su analizirana 163 uzorka iz vinogorja Srbije. Identifikovano je ukupno 60 različitih genotipova/sorti, od kojih su 49 poznate lokalne ili regionalne sorte, dok je 11 potpuno nepoznato i ne postoji ni u jednoj dostupnoj međunarodnoj bazi podataka.

– Generalni zaključak jeste da je ispitivanjem obuhvaćen mali broj uzoraka u odnosu na druge zemlje, ali čak i na tako malom uzorku rezultati su pokazali da je pronađeno na našem području nešto od vinove loze što ne postoji drugde u svetu i što je neidentifikovano do sada, što upućuje na to da su neophodna dodatna istraživanja da bismo mogli da ih identifikujemo na molekularnom nivou – kaže naučni saradnik na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu  dr Milica Rat. – Prilikom uzorkovanja DNK iz vinovih loza, sekvence DNK koje su dobijene na taj način, prvo su upoređivane sa bazama DNK koje postoje u svetu. Za veliki broj analiziranih sorti smo dobili potvrdu koje su to sorte, za neke ko su im roditelji, dok je za neke utvrđeno da iako se kod nas nazivaju određenim imenom, u regionu postoje pod nekim drugim nazivom. Iz toga proizilazi da moramo da se pozabavimo izradom baze sinonima vinovih loza. Interesantno je saznanje do kog se došlo tokom istraživanja o sorti, koja je uzorkovana u zapadnoj Srbiji, u manastiru Rača kod Bajine Bašte, a koja se ne poklapa ni sa jednom za koju postoje podaci u bazi u drugim državama. Ne zna se koja je sorta u pitanju i to je dodatno intrigantno.

Milica Rat napominje da je ovaj projekat, čiji su dosadašnji rezultati predstavljeni u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu krajem septembra, pokazao da Srbiji nedostaje nacionalna baza podataka vinovih loza sa genetičkim profilima svake od njih i da je neophodno da se ona napravi.

Tokom projekta u istraživanje je uključen i materijal iz Volnijevog herbarijuma, koji se čuva u Karlovačkoj gimnaziji, tačnije uzorci presovanih listova i grozdova vinovih loza starih više od dve stotine godina.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar