Medonosne pčele važne za poljoprivredu

Medonosna pčela ima jako važno i kompleksno mesto u spontanoj prirodi, ali još značajnije u poljoprivredi. Ona svojom aktivnošću u prirodnoj sredini neizmerno utiče na proizvodnju hrane za ljude i domaće životinje, razne industrijske sirovine poljoprivrednog porekla ali i na zdravlje čoveka i estetske aspekte življenja. Na planeti Zemlji ima oko 250.000 vrsta cvetnica od koji su mnoge u veoma složenim odnosima sa insektima oprašivačima , prvenstveno sa medonosnim i divljim pčelama. Zahvaljujući njima vrednost poljoprivrednih proizvoda na svetskom nivou je oko 577 milijardi dolara. Više od tri četvrtine useva oslanja se u potpunosti ili delimično na oprašivanje od strane insekata. Oprašivači, bezbednost hrane za čovenčanstvo, održavanje biodiverziteta i stabilnost ekosistema, zavise od brige 1.400.000 pčelara, podseća SPOS uz napomenu da je ukupna korist od pčela ostvarena oprašivačkom funkcijom 100 puta veća od vrednosti dobijene od svih pčelinjih proizvoda zajedno. Utvrđeno je da pčele povećavaju prinose jabuka, šljiva, krušaka, trešanja i višanja za oko 60 odsto, suncokreta za 40, semene deteline oko 70 odsto i za isti procenat plodove i semenje raznog povrća. Tako u SAD pčelari najveće prihode ostvaruju od usluga oprašivanja poljoprivrednih kultura pčelama.
Kako je navedeno u saopštenju nekontrolisana i prekomerna upotreba pesticida izazva mnogobrojen štetne posledice pa se danas u svetu vodi borba protiv više od 800 registrovanih pesticida na bazi 400 aktivnih supastanci od kojih su 150 insekticidi.
U Srbiji se pčelarstvom bavi oko 15.000 ljudi koji poseduju 1.200.000 košnica. Svake godine pčele oprašivanjem povećaju prinose poljoprivrednih kultura za oko 450.000.000 miliona evra. Samo jedno pčelinje društvo godišnje poveća prinose okolnih useva poljoprivrednika za 3770 evra.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime