Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Брдски коњи ће бити атракција на Облачинском језеру

Брдски коњи ће бити атракција на Облачинском језеру

468

Оснивањем Коњичког клуба “Сокол” за брдско јахање на Облачинском језеру које се налази на живописном пределу између Ниша и Прокупља, Арсен Андрић, из села Драинци, је испунио свој давнашњи сан. Са реализацијом идеје почео је када је у свом селу, на Ђурђевдан, оживео народну светковину, на којој је посетиоцима поред фолклора почео да приказује витешке и свебор игре.

“Коњички дани”

Манифестацију је почетком прошле године надоградио организовањем трке јахања у природи под називом “Коњички дани”. Тада је испланирао да уз помоћ извиђача и планинара трасира олимпијску стазу дужине 120 километара, како би трка у даљинском јахању ушла у међународни ранг такмичења.

Стаза је требало да се протеже од његове коњушнице до манастира Паљеп, отом би ишла планином до Промаје и планинских врхова Стрешар и Вртоп, да би се завршила у селу Преслап.

– У овом спорту власник коња не може да изнајми другог човека да јаше његовог коња. У томе јесте његова драж. Победјују само они који су врло присни са коњем и који са њим могу да свладају све препреке на стази током вишесатног јахања – прича Андрић.

Чланови српског Савеза за даљинско јахање су одобрили реализацију овог пројекта на Облачинском језеру, где ће радити на изградњи коњичке стазе на Малом Јастрепцу, али и пресељењу његове одгајивачнице брдских коња на ову локацију.

Одлуку о пресељењу свог крда на језеро, овај пасионирани узгајивач брдских коња, донео је када је видео какве све могућности оно пружа.

– Ова врста коња је у стара времена српском сељаку била драгоцена приликом обраде имања и зато они живот нису могли да замисле без њега – каже Андрић.

Осим брдског коња наш саговорник је од изумирања сачувао и стару српску расу паса саливана или змајева који су некада били верни чувари српских огњишта. Псе проналазио је у оквиру манастира и са члановима свог удружења за заштиту животиња поклањао другима како би сачувао ову расу.

Текст: Гордана Настић

Фото: Арсен Андрић