Dok loza spava, vinogradari rade

Obično se misli da se posle berbe vinograda proda grožđe ili pravi vino, pije i čeka proleće. Svi koji tako misle su u velikoj zabludi jer tokom perioda novembar – februar obavljaju se veoma važni poslovi bez kojih nema kvalitetnog grožđa i berićetne berbe naredne godine. Najbitniji poslovi koji se obavljaju tokom zimskog mirovanja su zaštita čokota od niskih temperatura, jesenja duboka obrada zemljišta, jesenje đubrenje i rezidba vinove loze.

Zaštita od niskih zimskih temperatura je neophodna u mladim zasadima i u područjima gde temperature padaju na – 15 stepeni i niže. Zaštita se sastoji u potpunom ili delimičnom zagrtanju čokota, a otpornost loze zavisi od nakupljanja šećera u jesenjem periodu, jer dokazano je da bolje sazrevanje znači i veću otpornost na niske temperature.

Posle hladne zime sledi „terapija“

Zavisno od inteziteta i dužine trajanja niskih temperatura, one mogu izazvati različite štete. Tako na – 15 stepeni izmrzavaju okca pojedinih sorti, na – 25 do – 30 stepeni izmrzavaju svi nadzemni organi. Zbog toga se poslednjih godina sorte vinove loze odabiraju u zavisnosti od rejona ugroženosti. Manje otporne se sade u toplijim područjima, dok otporne sorte imaju prednost u kontinentalnim rejonima s jakim mrazevima. Većina sorti ima slabiju otpornost krajem zime, bolju početkom, a najbolju sredinom zimskog perioda.

Foto: Pxhere

Terapeutske mere ili mere revitalizacije vinograda se primenjuju posle pojave ekstremno niskih temperatura i zato se i zovu terapeutske. Čine ih odgovarajuća rezidba, intenzivna zaštita i đubrenje, što treba da doprinese revitalizaciji vegetativnog i rodnog potencijala.

Zimsko đubrenje vinograda obavlja se u zasadima koji se nalaze u fazi redovne rodnosti. Od mineralnih materija za svoju ishranu vinova loza najviše koristi azot (N), zatim fosfor (P), kalijum (K), kalcijum (Ca), magnezijum (Mg), gvožđe (Fe) i sumpor (S), a u manjim količinama i ostale elemente. Da bi se utvrdila prava potreba za hranljivim elementima, neophodno je povremeno uraditi analizu zemljišta. U godinama kada se analiza ne radi, vinogradari se pridržavaju orijentacionih količina mineralnih đubriva. U svaki hektar vinograda unosi se 150 do 300 kg KAN – a, 300 do 800 kg superfosfata, 150 do 400 kg kalijum sulfata, 8 do 10 t kalcijum karbonata, 3 do 5 kg mikroelemenata.

Zamena mineralnih đubriva stajnjakom

Dobar deo navedenih mineralnih materija može se zameniti i unošenjem na svakih 3 do 4 godine po 10 tona dobro zgorelog stajnjaka koji se mora inkorporirati (uneti) na veću dubinu prilikom obrade. Stajnjak se može zameniti i odgovarajućom količinom treseta, komposta, glistenjaka i drugih vrsta organskih đubriva.

Foto: Freepik

Duboka obrada zemljišta obavlja se odmah po završetku vegetacije i to pre pojave zimskih mrazeva. U zasadima u kojima su razmaci sadnje veći taj posao radi mehanizacija – plugovi, tileri ili podrivači, a u uskorednim vinogradima prostor se ašovi ili se radi konjskom zapregom. U rodnim vinogradima lozu treba orezati u periodu mirovanja. U našim uslovima, u kontinentalnoj i umereno kontinentalnoj klimi, ovaj posao se radi zimi i u rano proleće, a gde su veći zasadi mora se orezivati tokom celog perioda mirovanja. U manjim vinogradima rezidba se započinje sredinom februara i to uobičajeno na dan Sv. Trifuna (14. februara) koji je zaštitnik i slava vinogradara. To se u potpunosti uklapa s vremenskim uslovima i stanjem u kojem se nalazi vinova loza. Do sredine februara još uvek je moguća pojava jakih mrazeva, a posle toga, ta mogućnost je manja. U tom periodu se može sagledati i stanje okaca i utvrditi njihova rodnost, pa je to pravo vreme za početak rezidbe. Vinogradari koji taj posao ne završe u februaru, mogu da ga urade i tokom marta i početkom aprila meseca.

Piše: Dipl. inž. Srđan Stanojlović, PSS služba u Valjevu

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18