Насловна ВЕСТИ Кркобабић: Вратити сеоске општине

Кркобабић: Вратити сеоске општине

338

-Покренућемо иницијативу за измену сета закона, пре свега о територијалној организацији Републике Србије, да вратимо појам сеоске општине. То је била највећа тековина Србије. Тада су људи могли да се бирају, да одлучују шта и како ваља да ураде и сами да воде рачуна о својим приходима и расходима, рекао је министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије, Милан Кркобабић у радној посети селу Ратаре у општини Смедеревска Паланка.

У посети је с министром био и Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије.

У разговору са мештанима, али и руководством општине и месне заједнице Кркобабић је разговао о потребама становника овог и околних 16 села и потенцијалима за развој сеоских средина Подунавља.

У фокусу разговора је на првом месту било покретање привредне активности у овом селу, све оно што представља извор егзистенције за њених 1.700 мештана, са предлозима за оживљавање земљорадничке задруге „Ратари“, која је некада успешно опслуживала сељане и помагала им да продају своје производе, а сада већ низ година није активна.

Сагледани су и инфраструктурни проблеми, као што је недостатак водовода и канализације, лоше стање атарских путева, али и потенцијали плавни проблеми на ушћу притоке Велики луг у Кубршницу. Говорећи о поплавама Кркобабић је рекао да је од изузетне важности благовремено чишћење канала, уређење водотокова и приобаља, „Треба да чинимо све да отклонимо узроке, а не да се бавимо последицама“ био је јасан министар, који је са својим сарадницима и домаћинима обишао и основну школу која има 96 ђака и сеоску цркву.

Један од програма које ће Министарство за бригу о селу реализовати је управо адаптација Домова културе у мултифункционалне објекте, а Дом културе у Ратарима, који је такође био предмет посете, био је на тај начин конципиран. Још тада, после Другог светског рата, овај објекат служио је сељанима за најразличитије намене и садржао пошту, продавницу, седиште фудбалског клуба, канцеларије месне заједнице, али и библиотеку, дискотеку, свечану салу у којој је радила и драмска секција, а биоскопске пројекције су се одвијале сваке суботе.

-Посебним програмом желимо да у току ове године адаптирамо одређен број Домова културе по Србији, да их адаптирамо и опремимо и да они заживе са најразличитијим садржајима, изјавио је Кркобабић и додао да мештани и сами морају да се активирају и преузму иницијативу у поправљању услова живота у својим срединама.

Председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен захвалио је министру на посети и истакао да ће локална самоуправа подржати сваку иницијативу за опоравак села са ове територије.

Академик Шкорић истакао је да треба искористити и све природне потенцијале које ово село има, Ратари имају 20 извора воде, док се само 10 користи и одржава -У томе је велики потенцијал не само за водоснабдевање, већ и за развој сеоског туризма, поручио је Шкорић. 

Министар је своју посету завршио обиласком села Селевац у истој општини.