Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ A, iz Donje Bukovice šta drugo, do sir sa duvan čvarcima

A, iz Donje Bukovice šta drugo, do sir sa duvan čvarcima

363

Valjevski kraj je uvek bio poznat po vrhunskom siru i kajmaku, a porodica Tadić iz Donje Bukovice kod Valjeva proizvodi dimljeni sir sa ili bez začina, koji je na raznim manifestacijama dostupan i Novosađanima. Tadići imaju malo gazdinstvo, sa šest muznih krava, drže i ovce, i gaje kupine. Obrađuju i oko četiri hektara zemlje, a na jednom delu su livade i pašnjaci. Sve što se seje koristi se za ishranu stoke. Ipak, ono na šta su ponosni jeste što u Donjoj Bukovici, prave pravu čaroliju ukusa.

– Zbog pandemije, jedina mogućnost prodaje bila je putem društvenih mreža. U prva tri meseca od kad je počela korona, nastala je prava ekspanzija prodaje na taj način i najpre smo počeli da dostavljamo sir na području Valjeva. Pored prodaje putem online platformi, kada je situacija dozvolila, počeli smo da učestvujemo i na festivalima malih proizvođača, u Beogradu, Novom Sadu, Aranđelovcu – ističe Dragan.

Na početku su u ponudi imali smo klasik dimljeni bez dodataka, ali i onaj s tucanom paprikom, pa s belim lukom i peršunom. Na red su došli i sirevi s susamom, susamom i kimom, belim lukom i bosiljakom…

– Imajući potrebu da stalno ponudimo nešto novo i drugačije, a i osluškujući želje  kupaca, danas imamo skoro 20 različitih ukusa. Od travkastih začina  stavljamo bosiljak, origano, mirođiju, koprivu, ruzmarin i sremuš. Kada je reč o orašastim plodovima kao dodatke koristimo lešnik, orah, pistaće, a od voćnih kombinacija suvu šljivu, aroniju, suvo grožđe, brusnicu. Takođe u ponudi je i sir sa biberom, kao i onaj s maslinama. Ipak, kruna svega je dimljeni sir sa duvan čvarcima, kao najbolji predstavnik našeg kraja. Upravo je taj sir i najtraženiji i najinteresantniji na manifestacijama – kaže Dragan.

Ono što je svim sirevima zajedničko jeste da su pravljeni od pasterizovanog mleka, sirila i soli, bez konzervansa i aditiva. Takođe, reč je o ručnoj proizvodnji, kao to Tadićevi vole da nazovu “šerpa – smederevac” tehnologija. Njihovi sirevi miris i boju dobiju dimljenjem na čistom bukovom drvetu. U čitav proces proizvodnje uključeni su svi članovi porodice, roditelji glavni u proizvodnji dok su mladi više uključeni u prodaju i marketing.

Foto i tekst: Ljiljana Milovanović