Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Azilu za konje potrebni slama i seno!

Azilu za konje potrebni slama i seno!

250

Azilu za konje „Staro brdo“ u Lapovu, koji godinama udomljava bolesne, zlostavljane, stare i odbačene konje, potrebna je pomoć. Trenutno su im neophodni slama i seno, kako bi što lakše prebrodili hladne, zimske dane.

„Molimo sve ljude dobre volje, koji imaju viška bala sena i slame ili žele da uplate donaciju, da nam pomognu, kako bi konjima, posebno bolesnim i starim, u hladnim danima bilo što udobnije, suvlje i ušuškanije. Za jedan dan nam treba slame u vrednosti oko 500 dinara. To bi mogao da bude i svojevrsni praznični paketić za naše prelepe, ostarele stanare “, saopšteno je iz Azila za  konje „Staro brdo“. 

Azilu su uvek dobrodošle donacije. Ovo mesto na obodu Lapova opstaje zahvaljujući pojedinačnim prilozima ljubitelja konja i volonterskom radu. Troškovi su veliki, te im i najmanja pomoć mnogo znači.

I konji zaslužuju mirnu starost!

„Novac nam je  uvek potreban za hranu, veterinarske troškove i lekove, pokrivku za bokseve, obrezivanje kopita, gorivo, popravku vozila, tekuće troškove. Uz pomoć donatora smo i napravili zimske štale, kako bi im bilo što udobnije. Obezbedili smo i livade za ispašu leti. Ali, zimi nam uvek  nedostaje hrane“, kaže koordinator azila Željko Iličić, koji uz pomoć volontera brine o životinjama,

Azil „Staro brdo“ je jedinsten na Balkanu. Osnovan je 2015. godine. Osnovna ideja i misija azila je da konji zaslužuju mirnu starost. Sa svakim udomiteljem potpisuje se ugovor, u kome se obavezuju da će na dostojan i pravi način brinuti o životinjama. 

Do sada je u njemu spas našlo stotine konja, koje su vlasnici odbacili, maltretirali, izgladnjivali i mučili i onih koji su posle uspešnih trkačkih karijera povređeni bili na vratima klanica. Većina onih koji su se oporavili, udomljeni su.

„Udomili smo nekoliko desetina. Neki su na žalost uginuli, jer nismo uspeli da ih izlečimo zbog velikih povreda ili izgladnjivanja, a neke nikada nećemo udomiti zbog teških psihičkih trauma“, dodaje Željko.

U ovom azilu spas nalaze i magarci i druge životinje, kojima je potrebna pomoć.

Ko je u mogućnosti i blizu, može da doveze seno ili slamu u Lapovo u dogovoru sa volonterima azila. Broj telefona je 0646851185, a donacije se mogu uplatiti na nekoliko načina:

Preko opšte uplatnice

Primalac: Udruženje Staro Brdo, Lapovo

Broj računa: 150-25986-71

Poziv na broj: 11

Putem PostNet-a

Br.tel: 064/18-18-607 ,

primalac: Violeta Jović

Tekst i foto: Biljana Nenković