Насловна ВЕСТИ1 Бечеј: Додељени уговори за енергетску санацију породичних кућа и станова

Бечеј: Додељени уговори за енергетску санацију породичних кућа и станова

27

Шездесет троје грађана општине Бечеј добило је средства за енергетску санацију породичних кућа и станова и то за изолацију зидова и кровова, замену столарије и увођење грејања на енергетски ефикасне материјале.

На конкурс се пријавило 136 домаћинстава, а након што је комисија спровела бодовање и проверила стање на терену, утврђено је да су три пријаве биле са неистинитим подацима. Преостали кандидати рангирани су по бодовима у складу са Правилником.

„Укупно је издвојено 8,4 милиона динара и то су средства и са државног и са локалног нивоа. Преостала средства до коначних 10 милиона су за набавку и уградњу соларних панела. Чим прође Веће и Скупштину, расписаћемо и тај конкурс. Што се тиче мера изолације, право је остварило четворо грађана. За увођење грејања додељена су 24 уговора, док је за замену столарије додељено 35 уговора“, рекла је заменица председника општине Бечеј, Светлана Вулетић.

Највише средстава додељено је грађанима за замену столарије, а ова помоћ ће добро доћи кућном буџету, нарочито ако се узме у обзир да је од почетка ове године цена столарије скочила за око тридесет одсто.

„Моја породица је конкурисала за замену прозора и врата. Много ће нам значити ова помоћ, која је у нашем случају једна четвртина од укупне цифре улагања. Да нисмо добили средства вероватно бисмо радили део по део, а овако имамо могућност да одрадимо све одједном. Свакој породици значи једна оваква ињекција за кућни буџет“, казала је Ивана Калинић.

„Поздрављам овај потез државе и локалне самоуправе. Конкурисали смо са циљем да побољшамо услове становања. До сада смо учинили много тога на том пољу и сада нам је остао још котао да променимо. Овај који имамо стар је 19 година и време је да се замени. Добили смо половину средстава за набавку новог, гасног котла. Следећи наш потез би био да уведемо соларно грејање, уколико буде могућности и прилике“, рекла је Вера Дорословачки.

Рок за завршетак радова је 15. фебруар наредне године. По извршеним радовима комисија ће поново обићи терен и утврдити чињенично стање. Уколико се утврде неправилности, корисници средстава биће у обавези да локалној самоуправи врате новац.

Иначе, за уградњу соларних панела предвиђено је укупно 1,6 милиона динара, а процедура ће бити идентична као и за меру изолације, замене столарије и увођење грејања.

Зорана Љубојев