Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Борове иглице чисте плућа и јачају имунитет

Борове иглице чисте плућа и јачају имунитет

335

Текст и фото:

Жељко Дулановић

Осим што плени лепотом, бор је и лек за многе болести. Често се користи у народној медицини, од његових иглица и изданака мештани планинских села кувају чајеве и праве мелеме. Бор (pinus sylvestris) јако је корисна дрвенста биљка. Грађа која се „извлачи“ из старих стабала црног бора, такозваних столаша, најбоља је за брвнаре, док се његов луч, осим за потпалу ватре, користи и као природна замена за нафталин у борби против мољаца.

Планине западне Србије некада су биле пуне борова, старих по неколико векова, а данас их је свега неколико. Бор који поносно расте на самцу изнад Камене Горе код Пријепоља броји више од 500 лета. А такви су и мештани. Камена Гора је не тако давно словила за село с највише стогодишњака, а и данас овде има горштака који газе десету деценију. Кажу да своју дуговечност дугују животу међу четинарима, изниклим на љутом камену. Камена Гора у својим недрима скрива и 125 извора здраве и питке воде и више од 250 врста лековитих трава, па не чуди што је ово село још пре Другог светског рата званично проглашено за ваздушњу бању.

Лек из младица и из пупољака

 Како је наука утврдила, лековита је и сама шетња мирисном боровом шумом. Бор, као и други четинари, садржи етарска уља која позитивно делују на организам, посебно на респираторне органе и на штитну жлезду.

– Гости с планине одлазе препорођени, и због тога долазе опет, неки и по више пута годишње. Овде дане проводе у активном одмору, јер сваки секунд проведен у царству четинара благотворно делује. Због тога су на Каменој Гори поред сеоских кућа и многи туристички објекти грађени по мери природе, од камена и дрвета, јер искуство каже да нема ни сна као у кући од боровине, када замирише луч – прича Живко Кијановић, председник Месне заједнице Камена Гора.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us