Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Чајетина заблистала на сајму у Крагујевцу

Чајетина заблистала на сајму у Крагујевцу

827

На недавно одржаном Сајму пољопривреде у Крагујевцу, на штанду Златибораца било је укупно 16 произвођача од 1.500 регистрованих газдинстава, заједно са чајетинским предузећем „Златиборски еко аграр“ и њиховом млекаром „Наша Златка“. Крагујевчанима су представили најтипичније производе попут пршуте, сира, меда и ракије и били су један од најпосећенијих штандова.

Млекара „Наша Златка“ производи сир на традиционалан начин, без хемије, а једини конзерванс је со. Од белог мрса изложили су кајмак и неколико врста сирева, међу којима је Златкин сушени сир са додатим укусима. Очекивано, владало је велико интересовање и за златиборску пршуту.

– Наша пршута је најбоља, јер имамо иделану надморску висину за сушење, ружу планинских ветрова, добра дрва, а пре свега имамо добру стоку која пасе на пашњацима. Производимо говеђу, овчију и свињску пршуту, сланину, сува ребра, кобасице и суџук. Интересантно је да су Шумадинци највише заинтересовани за сланину – каже Миладин Филиповић из „Пршутане“ са Мачката.

Дестилерија  „Президент“ из Шљивовице представила је ракије од крушке, дуње, грожђа и шљива, док је пажњу посетилаца привукао и шумски мед породице Колаковић. Њихов производ овенчан је жигом „Добро са Златибора“, а специфичан је по томе што га пчеле праве од полена црњуша, аутохтоне биљке са Таре и Златибора. Црњуш је изузетно медоносна и хранљива  биљка и важна је за исхрану пчела у планинским пределима, поготову зими, јер цвета и испод снега.

Текст и фото: Биљана Ненковић