Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Čajetina zablistala na sajmu u Kragujevcu

Čajetina zablistala na sajmu u Kragujevcu

1157

Na nedavno održanom Sajmu poljoprivrede u Kragujevcu, na štandu Zlatiboraca bilo je ukupno 16 proizvođača od 1.500 registrovanih gazdinstava, zajedno sa čajetinskim preduzećem „Zlatiborski eko agrar“ i njihovom mlekarom „Naša Zlatka“. Kragujevčanima su predstavili najtipičnije proizvode poput pršute, sira, meda i rakije i bili su jedan od najposećenijih štandova.

Mlekara „Naša Zlatka“ proizvodi sir na tradicionalan način, bez hemije, a jedini konzervans je so. Od belog mrsa izložili su kajmak i nekoliko vrsta sireva, među kojima je Zlatkin sušeni sir sa dodatim ukusima. Očekivano, vladalo je veliko interesovanje i za zlatiborsku pršutu.

– Naša pršuta je najbolja, jer imamo idelanu nadmorsku visinu za sušenje, ružu planinskih vetrova, dobra drva, a pre svega imamo dobru stoku koja pase na pašnjacima. Proizvodimo goveđu, ovčiju i svinjsku pršutu, slaninu, suva rebra, kobasice i sudžuk. Interesantno je da su Šumadinci najviše zainteresovani za slaninu – kaže Miladin Filipović iz „Pršutane“ sa Mačkata.

Destilerija  „Prezident“ iz Šljivovice predstavila je rakije od kruške, dunje, grožđa i šljiva, dok je pažnju posetilaca privukao i šumski med porodice Kolaković. Njihov proizvod ovenčan je žigom „Dobro sa Zlatibora“, a specifičan je po tome što ga pčele prave od polena crnjuša, autohtone biljke sa Tare i Zlatibora. Crnjuš je izuzetno medonosna i hranljiva  biljka i važna je za ishranu pčela u planinskim predelima, pogotovu zimi, jer cveta i ispod snega.

Tekst i foto: Biljana Nenković