Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА ЦВЕКЛА ОСВАЈА ПОВРТЊАКЕ У ПОМОРАВЉУ: Лака за узгој и чување, све траженија...

ЦВЕКЛА ОСВАЈА ПОВРТЊАКЕ У ПОМОРАВЉУ: Лака за узгој и чување, све траженија на тржишту

202

У Поморавском округу су последњих неколико година површине под цвеклом значајно увећане. Пољопривредни стручњаци кажу да је разлог то што је цвекла захвална за производњу, знатно брже се вади у односу на шаргарепу, лако се чува, а и све је траженија на тржишту, а због својих лековитих својстава се користи у лечењу и превенцији многих болести.

Пише: Јелена Лукић

Један од већих произвођача цвекле у Поморавском округу је Дејан Јанковић (38) из Дворице код Ћуприје. Он узгаја и шаргарепу, целер, першун, пашканат, празилук, парадајз и паприку. Укупно под поврћем има седам хектара, а цвеклу на једном хектару. Ових дана породица Јанковић сеје цвеклу.

Рани и пострни усев

Са сетвом цвекле за јесењу и зимску потрошњу крећемо у јуну. Машински се сеје семе. Ми то радимо на банкове, због машине која и сеје, и прска. Тако је лакше, иако је губитак површине десетак одсто. За 50 ари потребно је око 6 кг семена, а прошле године принос је био око 16 тона на тој парцели од 50 ари. То није лош род за ово подручје, али може и боље  – наводи Дејан Јанковић.

Јанковић истиче да цвекла није тешка за производњу.

– Потребна је добра припрема земљишта, пре свега да се очисти од корова. Никаква прихрана није потребна, јер цвекла то не тражи. Оно што је битно, јесте велика количина воде. Никакво ђубриво не бацам, а једном се прска пре ницања од корова и траве. Мора да се ради шпартање, евентуално да се почупа трава понегде. Од штеточина напада је пуж па се ставља пужомор, а некада и миш. Али, нисмо имали велике проблеме са штеточинама. Ништа се око цвекле не ради до вађења. Она напредује од краја септембра када престану врућине. Затим се прати да не буде ни превелика, ни ситна, прва класа је кад буде 5 до 6 комада у килограму, значи око 200 грама по комаду. Након вађења, одстрањује се лишће, пакује се у џакове и ставља у хладњачу. Чува се на температури од 1 до 3 степена, као и шаргарепа. Пред продају се само опере  – каже Јанковић.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us