Da li muhare izazivaju halucinacije

Navodno se upotrebljava u šamanskim ritualima zbog svojih halucinogenih svojstava, a u mnogim kulturama je poznata kao sveta gljiva. Istina je, ipak, malo drugačija.

Njen specifičan izgled je čini veoma upečatljivom, to je “ona crvena sa belim flekicama”, na čijem šeširu se odmaraju vile, i predstavlja veoma čest motiv na dečijim crtežima.

Možda najpoznatija gljiva na svetu je Amanita muscaria, kod nas poznata kao muhara. Rasprostranjena je širom severne hemisphere, ali je u skorašnje vreme rasađivanjem sadnica raširena i po južnoj polulopti.

Njen specifičan izgled je čini veoma upečatljivom, to je “ona crvena sa belim flekicama”,  na čijem šeširu se odmaraju vile, i predstavlja veoma čest motiv na dečijim crtežima.

Misticizam je tesno povezan sa ovom gljivom. Navodno se upotrebljava u šamanskim ritualima zbog svojih halucinogenih svojstava, a u mnogim kulturama je poznata kao sveta gljiva. Istina je, ipak, malo drugačija.

Jedinjenja muscimol i ibotenska kiselina zaista izazivaju neku vrstu halucinacija, dok jedinjenje muscarin izaziva mučninu i povraćanje. Nisu česti teški slučajevi trovanja sa smrtnim ishodom, ali je muhara, bez obzira na svoju reputaciju halucinogene gljive, ipak otrovna vrsta koju ne treba konzumirati.

Uprkos imenu, muhara u sebi sadrži jedinjenje muscarin samo u tragovima. Pored svoje reputacije kao šamanske gljive, muhara se vezuje i za vikinške berserker rituale. Navodno su Vikinzi koristili ovu gljivu da padnu u posebno stanje svesti, tzv. berserk, kada bi dobijali nadljudsku snagu i ekstremnu toleranciju na bol. Posebna grupa ratnika se nazivala berserkeri i važili su za neustrašive borce koji se ne plaše smrti niti ranjavanja.

Kao i mnogi drugi mitovi, ni ovaj nije potvrđen u nauci i ne postoje arheološki i drugi dokazi da su Vikinzi koristili muharu u svojim ritualima, ali se mit ipak toliko učvrstio u svesti ljudi da je dobio poseban status među misticima i neopaganima.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime