Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ЕГЗОТИЧНИ ЗАЛОГАЈИ МАЈЕ ДАВИДОВИЋ: Јестиво цвеће

ЕГЗОТИЧНИ ЗАЛОГАЈИ МАЈЕ ДАВИДОВИЋ: Јестиво цвеће

100

Цвеће је у кулинарству заступљено од давнина, али код нас и даље није популарно као у неким земљама у свету. Многи на нашим просторима се чуде када га угледају на тањиру, па се сада најчешће користи само као додатак јелу који улепшава његов изглед. Управо на тај начин користи га Београђанка Маја Давидовић – као луксузни додатак бираним залогајима.

Пише: Андријана Глишић

– Бавим се припремом кетеринга и цвеће додајем како би тањир луксузније и богатије изгледао. Људима је и даље то нешто ново, егзотично доживљавају те ствари – каже за “Добро јутро”.

Фокус јој је на цвећу које има благ укус, или га чак уопште нема, како би до изражаја дошли састојци који се налазе на тањиру. Главно цвеће на њеним залогајчићима је дан-и-ноћ, који је, каже, иначе доста заступљен у кулинарству управо због благог укуса. Углавном се користи као додатак колачима или сухомеснатим производима.

– Јако је лепо, има пет-шест варијација боја и текстуру која изгледа као плиш – објашњава Маја Давидовић. – Сам укус није јак, тако да је пријатније за конзумирање. Додајем димљено месо, мед, бадем, понекад паприку и тај цвет. Због тога се укус и не осећа толико. Ми га сами узгајамо, јер га није лако наћи. Пошто нема много произвођача, у продавницама је прилично скупо – око 80 грама кошта око 800 динара. Гајимо га у саксијама и врло лако успева.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us