Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО ЕКСПЕРИМЕНТ КРАГУЈЕВЧАНИНА ТОМЕ КОВАЧЕВИЋА: Пчеле саме пуне тегле

ЕКСПЕРИМЕНТ КРАГУЈЕВЧАНИНА ТОМЕ КОВАЧЕВИЋА: Пчеле саме пуне тегле

54

Пчеле директно у теглама, које су постављене на врх кошница, праве своје саће и пуне их медом, а пчеларев посао је само да скине тегле и затвори их поклопцима.

На овај начин добија се потпуно природно саће које пчеле производе из свог воска, а не из сатне основе.

Тома Ковачевић, апсолвент права из Крагујевца и пчелар, упустио се у својеврсни експеримент у свом и очевом пчелињаку. Такву „направу“ виђао је на друштвеним мрежама, те је одлучио да иновацију примени и у Шумадији. Направио је 12 кругова на поклопцу кошнице и монтирао на отворе исто толико тегли. Његова замисао је да пчеле директно у теглама праве своје саће и пуне их медом, а пчеларев посао је само да скине тегле и затвори их поклопцима. Овај експеримент је, каже, за сада делимично успео.

– На овај начин добија се потпуно природно саће које пчеле производе из свог воска, а не из сатне основе. Дакле, добија се стопостотно њихов восак. Кад пчеле у тегли заврше свој посао, само се још дода мало меда да попуни теглу, ако је неопходно. Ово је производ с минималном људском интервенцијом, а то ми је и био циљ. Прошлу сезону мој експеримент је на пола прекинула кишна сезона, али то није разлог да следећег пролећа и лета не наставим. Очигледно је да сам на правом путу – убеђен је Тома Ковачевић.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us