Насловна ВЕСТИ Фондација Ана и Владе Дивац помаже пољопривредницима

Фондација Ана и Владе Дивац помаже пољопривредницима

192

Фондација Ана и Владе Дивац и УСАИД Пројекат за конкурентну привреду представили су заједно са локалним партнерима из Сврљига и Врања, резултате рада локалних фондова формираних током 2021. и најавили оснивање нових фондова ове године у Ужицу, Брусу, Димитровграду и Великом Градишту.

Циљ стварања локалних фондова је подстицање пољопривредне производње и подршка пољопривредницима и прерађивачима хране да унапреде своје пословање, развију нове производе и тако обезбеде боље услове живота за своје породице и живот на селу, наведено је у саопштењу.

„Овај фонд је нашим корисницима омогућио средства која могу да искористе за куповину неопходне механизације и унапреде своју производњу, али и средства која могу да искористе као учешће за аплицирање за озбиљније финансијске подстицаје“, каже председник општине Сврљиг Мирослав Марковић.

У 2021. години формирана су четири фонда у Врању, Пријепољу, Сврљигу и Ражњу укупне вредности 12 милиона динара.

Најављено је да ће ове године фондови у Врању и Пријепољу бити увећани за три милиона динара.

Током сарадње са Општином Сврљиг и Фондацијом Ана и Владе Дивац на реализацији активности унутар Фонда за пољопривреду додатно су унапређени капацитети Регионалне развоје агенције Југ да кроз нове и иновативне услуге настави да пружа свеобухватну подршку локалним самоуправама, каже директорка РРА Југ Драгана Стојановић.

Како је рекла, таква подршка даје локалној самоуправи могућност да креира подстицајне мере у складу са реалним потребама пољопривредних произвођача са своје територије, са посебним фокусом на одређене циљне групе: младе произвођаче, жене и рањиве групе.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић је рекао да је након свечане доделе финансијских средстава за 18 носилаца пољопривредних газдинстава који су се у протеклој години јавили на конкурс, интересовање пољопривредника постало знатно веће.

„Због тога смо у буџету за ову годину предвидели додатна средства за допуњавање Фонда у износу од три милиона. Сви анкетирани корисници, који су на конкурсу добили средства из Фонда, веома су задовољни и срећни јер је формирањем Фонда за подстицај развоја пољопривреде Град Врање показао да мисли на њих. Такође, на овај начин добили су прилику да побољшају своју производњу, а самим тим и свој материјални положај“, рекао је он.

Фондација Ана и Владе Дивац већ више од 10 година подржава развој малих пољопривредних породичних газдинстава кроз донације у средствима за рад и стручне едукације.

Укупна вредност свих девет фондова је око 35 милиона динара.

Извор: Танјуг

Фото: Фондација Ана и Владе Дивац