Насловна АРХИВА GAVEZ: Kosti spaja, rane zaceljuje

GAVEZ: Kosti spaja, rane zaceljuje

3555

Na livadama, pored puteva i kanala, na obalama reka i potoka, u njivama, baštama, starim voćnjacima i vinogradima, može se videti  višegodišnja zeljasta polužbunasta biljka uspravnog razgranatog stabla pokrivenog dlačicama. Listovi su maljavi, a crvenoljubičasti ili ružičasti cvetovi pojavljuju se od maja do sredine septembra i grupisani su u pazuhu gornjih listova u povijene cvasti.

To je opis gaveza (Symphytum officinale), jedne od najlekovtijih starijih biljaka koju kao korov  uništavaju jer se brzo širi i osvaja velike površine, te guši plemenite biljke, posebno u baštama. Izuzetne je lekovitosti gavezov koren, snažan, debeo, dubok, mesnat, vretenast, spolja crn a iznutra beličast i sluzav.

 Vadi se u kasnu jesen ili u proleće 

– Poznat je u narodu i kao veliki ili crni gavez, crni koren, volovski jezik, kilnjak, pljušč, svatovci, svenik, sodul i kuhinjsko zelje – kaže Gojko Božović, iz beogradskog Zavoda za zaštitu prirode, koji biljke sakuplja četrdesetak godina. Pronikao je u dušu gavezu, jedne od najlekovitijih biljaka, i naglašava da pripada rodu Symphytum, koji je u flori našeg podneblja zastupljen sa tri vrste. Naučni naziv ovog roda potiče od grčke reči symphyton, što znači rasti zajedno. Tim terminom drevni autori označavali su mnoge biljke koje su se primenjivale za lečenje kostiju. 

Koren gaveza vadi se po lepom vemenu  u kasnu jesen i proleće pre cvetanja, jer tada sadrži najviše alantoina, od koga potiču glavna lekovita svojstva. Zatim se pere i ljušti, seče na trake ili kockice i suši na toplom promajnom mestu. Ako se uplesnivi, gubi lekovita svojstva. Može se čuvati dugo, i do godinu dana, ako  je zaštićen od vlage, svetlosti i štetočina.

Riznica aktivnih materija

Ta riznica aktivnih materija sadrži 18 aminokiselina, sve značajnije minerale, A, C i vitamine B kompleksa, te karoten, alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole i etarsko ulje. Od svih lekovitih biljaka, gavez sadrži najvuše alantoina,  koji podstiče rast ćelija u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu. Zahvaljujući njemu, jedina je poznata biljka koja leči i uklanja čukljeve na palčevima i izrasline.

Tradicionalna medicina mnogih naroda pripisivala je gavezu izuzetnu isceliteljsku moć. Verovalo se da bi dva prsta srasla jedan za drugi kad bi se četrdeset dana previjala kašom od gaveza. Primenjivao se za ispiranje usta i krajnika, ublažavanje zapaljenja jednjaka, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, zaustavljanje krvarenja. Obloge i kaše od gaveza korišćene su za lečenje preloma kostiju, zapaljenja tetiva, artritisa, uganuća, uboja, rana koje teško zarastaju…

Međutim, novija ispitivanja pokazala su da se mladi listovi za koje su neki biljari smatrali da se mogu koristiti za supe, variva,  salate i čajeve, zbog prisustva štetnih materija, koje su toksične za jetru, ne smeju koristiti.  Bezbedno je njihovo korišćenje samo za spoljnu upotrebu.

Od gaveza se priprema čaj, oblozi, mast, melem, kaša, tinktura…

Čaj protiv astme

Bronhijalna  astma leči se tako što se 10 grama usitnjenog korena kuva u pola litra vode trideset minuta. Isto toliko je potrebno da odstoji, pa se procedi. Ujutro na prazan stomak popije se jedna šoljica, a zatim svakih pola sata dve supene kašike pripremljenog čaja. Pred spavanje takođe popiti šoljicu čaja. Postupak ponavljati do poboljšanja.

Oblog za rane

Pomešati nekoliko kašičica suvog, mlevenog, korena gaveza s dovoljno vruće vode i napraviti pastu. Namazati je na platno i priviti na ranu. Obloge obnavljati svaka dva do četiri sata.

Mast za žive rane

Četiri krupnija korena oprati, sitno iseckati i sjediniti sa 250 grama putera. Kratko propržiti i ostaviti tokom noći. Sutradan zagrejati, istisnuti kroz gazu, napuniti plastične posude i čuvati u frižidru. Ukoliko se primeni kod sveženastale rane,  sprečava trovanje. Ako se koristi  ova mast, i najdublje rane zarastaju bez ožiljaka.

Tinktura za bolna mesta i ostarelu kožu

Staviti 100 grama korena gaveza u 7 decilitara jake ljute rakije ili alkohola u plastičnoj boci i položiti vodoravno da  „odleži“ 14 dana na tamnom mestu, uz mućkanje svakog trećeg dana. Petnaestog dana procediti i čuvati u tamnoj staklenoj boci na tamnom mestu.

Alkohol umesto rakije daje tinkturu bez mirisa, dok gavez s rakijom neprijatno miriše. Treba imati u vidu da je ova tinktura veoma lepljiva. Njom treba mazati obolelo mesto tri puta dnevno.

Pokazala je izvanredan učinak u lečenju upale nerava. Gde god su na telu bolna mesta osetljiva na pritisak, to se odražava i na periferne nerve.

Tinktura se preporučuje i za regeneraciju kože lica. Ostarelu, naboranu kožu, pogotovo oko očiju, posle duže primene vraća u normalno stanje. Takođe pomaže kod psorijaze.

Ako se tinktura kombinuje s gospinom travom, kantarionovim uljem ili tinkturom od kantariona, blagotvorno deluje protiv upale vena.

Lek protiv bolova

Priprema se tako što se u kilogram istopljene  vruće svinjske masti  umeša 100 grama korena i 50 grama listova gaveza. Promeša se nekoliko puta, skloni s vatre i poklopi. Kad odstoji 24 sata, zagreva se uz mešanje dok mast ne postane tečna, pa je treba sipati u čiste tegle. Čuvati u frižideru i mazati bolna mesta.

Melem za prelome kostiju

Šaku  isitnjenog svežeg ili suvog korena gaveza kuvati na tihoj vatri sa 7,5 decilitara mleka. Uz stalno mešanje kuvati dok se ne dobije ujednačena masa. Kad se prohladi, staviti na mesto preloma, pazeći da zglob ostane slobodan. Posle toga uviti zavojem i držati dva sata. Postupak ponavljati 10 dana.

Ovaj melem se može stavljati i na čukljeve deformisanog palca i izrasline sve dok se ne smanje.

D. Radivojac

Dobro jutro broj 560 – Decembar 2018.