Насловна ВЕСТИ1 Гљивари на Југу Србије чекају кишу

Гљивари на Југу Србије чекају кишу

582

Традиционални нишки Дани гљива ове године одржани су на Малом Јастребцу где су гљивари из целе Србије трагали за шумским благом упркос лошим временским приликама.

Дуготрајни сушни период очекивано се одразио и на гљиве тако да их тренутно у природи има јако мало и то оне врсте којима влага није од пресудног значаја. Оних које се иначе појављују у ово доба године нема ни за лек, али нема места песимизму барем према тврдњама Душана Вучића, детермиматор Гљиварског савеза Србије и председника Гљиварског друштва Ниш које је организовало ово окупљање гљивара.

– Нећемо још одјављивати сезону гљиварења јер смо сведоци да смо у кратким рукавима, а новембар нам је пред вратима. У суштини чекамо да падне киша и да ће бити још гљива, односно да се појаве оне гљиве које до сада нису имале прилику. Иначе је ова година била антигљиварска јер смо у пролеће  имали доста киша, али није се појавио велики број гљива већ само мали број – каже Вучић чије удружење окупља стотинак заљубљеника у природу који се труди да сваки излазак на терен искористе да науче нешто више о богатом гљиварском фонду у овом делу Србије. Процењује се да се на овом територији налази око хиљаду врста гљива, јестивих и отровних.

Зато су и гљивари били пуни оптимизма када су кренули шумама Малог Јастребца да трагају за гљивама и успели су да прикупе довољно количина за изложбу са детерминацијом, али и за котлиће у којима су се крчкали укусни гулаши са десетак врста гљива.

Извор:  Далиборка Миљковић – Јужна Србија Инфо