Насловна АРХИВА ГЉИВЕ: Преслица и красница

ГЉИВЕ: Преслица и красница

568
Сребрнаста преслица / Фото: Pixabay

На јесењим изложбама гљива, којима је претходило сакупљање на Церу и Гучеву, а првих дана у новембру у Бојчинској шуми, пронађене су веома интересантне печурке. Реч је о сребрнастој преслици, варијетету гљиве Аманита вагината, и љубичастој красници.

Сребрнаста преслица (Amanita mairei Foley) припада роду Amanita, који обухвата најотровније, али и неке деликатесне и јестиве печурке. Веома се ретко виђа код нас, а пронађена је у Бојчинској шуми почетком новембра, после кише и неколико лепих дана. Иначе расте на ивицама листопадних шума. Препознаје се по сребрнастометалној боји шеширића, пречника око пет центиметара, који има дискретно назубљену ивицу. Средина шеширића је нешто тамнија. Листићи су слободни, у почетку бели, касније светлоружичасти, па скоро мрки. Дршка је бела. На дну има опну из које расте, што је карактеристика свих гљива из овог рода. Иако у гљиварским књигама пише да је јестива, с тим што се претходно прокува, налазачи треба да буду опрезни и не беру је. Треба је оставити миколозима и стручњацима да је детерминишу и проуче њене карактеристике.

Љубичаста красница / Фото: Pixabay

Љубичаста красница (Russula sardonia) позната је и као трпка и ломљива красница. Расте у четинарским шумама Северне Америке и Европе, посебно у Великој Британији. Воли песковита и кисела земљишта. Гљивари је проналазе и испод борова до краја октобра, односно гљиварске сезоне, која може бити и дужа. Други део њеног имена сардониа потиче од грчке речи која значи „оштар, горак“, а име јој је још 1838. године дао шведски миколог Елиас Магнус Фрис. Препознаје се по крупном шеширићу пурпурне или љубичасте боје са црнкастом, сивом или зеленкасто обојеном средином. Код младих примерака је испупчен, а касније код старијих гљива је раширен. Жућкасти листићи су размакнути. Дршка ове гљиве је пуна, крта, бледољубичаста, повремено и бела, док је месо у почетку тврдо, а касније омекша. Испод кожице је светлољубичасто. Због љутине, која кувањем прелази у горчину, љубичаста красница није јестива. Сирова је отровна и не треба је ни пробати.
Ова гљива може се заменити с неком јестивом красницом, као што је жута красница (Russula risiallina). Симптоми тровања су пролив, повраћање и болови у стомаку.

М. Пјевић

Добро јутро број 538 – Фебруар 2017.