Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ ГОРАН САВИЋ, ПОВРТАР ИЗ ЛОЗОВИКА: Пролећни или јесењи, парадајз увек исплатив

ГОРАН САВИЋ, ПОВРТАР ИЗ ЛОЗОВИКА: Пролећни или јесењи, парадајз увек исплатив

118

Пише: Јелена Лукић

Свака производња парадајза, и рана пролећна и рана јесења, има предности и недостатке. С пролећа, цене производа су веће, постоји могућност измрзавања расада, док у раној јесењој производњи не постоји опасност од измрзавања, заштита од болести и штеточина је захтевнија, али приноси су већи, каже стручни саветник за ратарство и повртарство у Пољопривредној служби у Јагодини Драган Мијушковић.

– У раној пролећној производњи парадајз најчешће гајимо на једном стаблу, како би пристигао раније и како би плодови били уједначенији и квалитетнији. У раној јесењој производњи, међутим, парадајз гајимо на два- три стабла, где су нам приноси значајнији и више је за индустријску производњу и прераду. Најбоља преткултура за рану пролећну производњу је салата, а за рану јесењу производњу краставац – каже Мијушковић.

Горан Савић, из села Лозовик код Јагодине, 30 година бави се повртарством. Узгаја парадајз, краставац и паприку, а производи и расад. Све то продаје на јагодинској зеленој пијаци.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us