„FRUG“ IZAŠAO NA SCENU U VELIKOM STILU
Pola godine ranije na Trećem međunarodnom sajmu vina „Wine Vision Open Balkan“ vina vinarije „Frug” nagrađena su sa šest priznanja, dok je šardone signum poneo titulu najboljeg regionalnog belog vina.
U ovoj vinariji, osnovanoj 2019. godine, ne skrivaju zadovoljstvo postignutim rezultatima koje tumače kao potvrdu svoje vizije i kvaliteta proizvoda, posebno stoga jer su novo ime na vinskoj mapi Srbije.
Potvrda da smo na pravom putu
– Drugu godinu zaredom dobijamo priznanja za vina što govori da postoji kontinuitet u kvalitetu – kaže enolog vinarije „Frug“ Jelena Koković. – Prošle godine, otprilike u leto, počeli smo stidljivo da se pojavljujemo na tržištu kao nova vinarija, svima nepoznata, pod imenom „Frug“ što je staroslovenski naziv za Frušku goru, u kom je sadržana i naša ideja – da budemo odraz onoga gde jesmo što daje pečat našim vinima. Pojavljujemo se prvo preko Udruženja Srem – Fruška gora na salonu u Čortanovcima. Za četiri poslata uzorka, dobijamo četiri prve nagrade, potom sa grašcem na „Danima grašca“ u Banoštoru osvajamo veliko zlato. Prvi naš veliki izlazak pred publiku jeste učešće na „Wine Vision Open Balkan“ na kom doživljavamo ogroman uspeh. Jesmo mu se nadali, ali ne i da će biti tako veliki sa prvim vinama i nultom berbom. Bila je to za nas potvrda da smo na pravom putu, ogroman vetar u leđa celom timu i znak da je ono što smo zamislili pre šest godina, 2019, naišlo na odobravanje i snažan odjek publike. Tada nas je prvi put veći broj ljudi i upoznao.

A ideja o proizvodnji vina na Fruškoj gori i to prevashodno u Sremskim Karlovcima u kojima im se nalazi najveći broj vinograda rodila se, po priči Jelene Koković, 2018., a godinu kasnije počela je da se i realazuje pokretanjem vinarije i destilerije. Nakon što su vlasnici definisali šta je to što žele da pokažu kroz svoja vina i šta je krajnji cilj koji žele da imaju u bocama, sadnji prvih vinograda koja je usledila 2020. godine, prethodile su opsežne pripreme koje su podrazumevale, između ostalog, biranje položaja i pozicije zemljišta za sadnju, kompletnu analizu zemljišta, poručivanje sadnog materijala sa tačno definisanim loznim podlogama, sortama i klonovima tih sorti do raspoređivanja po parcelama i lokalitetima.
– Prvih 25 hekatara vinograda posadili smo 2020. godine. Nalaze se na potesima Dobrilovac, Doka i Banstol u Sremskim Karlovcima. Banstol je pozicija rezervisana za bele vinske sorte. Zbog svoje severoistočne pozicije, pada i pogleda prema Dunavu, ali i tipa zemljišta, smatrali smo da ćemo tu izvući maksimum što se tiče svežine i aromatike belih vina. Na Dobrilovcu nam se nalaze lokalne sorte grašac i probus, a na Doki crvene. Imamo šardone, sovinjon blan, grašac, pino noar, merlo, kaberne fran, kaberne sovinjon, probus i siraz. Ušli smo u dugoročan zakup „zrelog“ vinograda iz 2009, na potesu Hopovo u Irigu sa sortama i klonovima koje i mi imamo, a koji može da da vina vrhunskog kvaliteta. Od samog starta imala sam slobodu, koja povlači za sobom i odgovornost, u kreiranju svega – biranja opreme, samih vinograda i vina. Moja filozofija jeste da većinu poslova odradim u vinogradu – da prikažem šta zemljište i lokaliteti na kojima se nalaze naši vinogradi mogu da daju sa tim sortama i zato ponosno ističemo da na svakoj našoj etiketi, posle godine berbe, stoji skraćenica potesa sa kog je i katastarska parcela. Kad kupac uđe u Geosrbiju, ukuca katastarsku parcelu u Karlovcima, ona ga odvodi u vinograd odakle vino potiče. Rešili smo da na taj način komuniciramo sa potrošačima jer smo ponosni na naše vinograde i na ono što tamo radimo.

Srpsko-svetski đak
Jelena Koković završila je osnovne studije na smeru za vinogradarstvo na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu. Želeći da nauči kako se proizvodi vino odlazi na master studije iz enologije u Francusku i Italiju. Dve godine provodi na školovanju iz oblasti mikrobiologije i enologije vina u Monpeljeu i Bordou. U Udinama brani master tezu i nakon toga se vraća. Upisuje doktorske studije u Novom Sadu. Želja da se okuša u proizvidnji odvodi je 2016. u Kaliforniju, koju naziva novim svetom kome mi težimo, a u Sremskim Karlovcima primenjuje naučeno što, pokazuje se, daje odlične rezultate.
Piše: Zorica Milosavljević