Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ЈОСТА: Ни огрозд, ни рибизла, а од обе вреднија

ЈОСТА: Ни огрозд, ни рибизла, а од обе вреднија

122

Пише: Жељко Дулановић

Настала је као хибрид црне рибизле и огрозда и од родитеља је наследила само најбоље. Богата је витаминима и минералима, и отпорна на болести и штеточине, па ову биљку није потребно прскати. Због тога је и изузетно цењена у земљама западне Европе, где килограм њеног плода у малопродаји кошта пет до седам евра (600 до 800 динара). У Србији се, међутим, гаји спорадично, само на окућницама, а приноси су толико мали да их статитика и не бележи.

Реч је о јости (Ribus nigrum x Ribus grossularia), или јошти како је у појединим крајевима још зову. Створена је у Немачкој пре скоро пола века, и спада у групу јагодичастог (бобичастог) воћа. Назив биљке долази од почетних слова немачких речи за црну рибизлу и огрозд, Johannissbeere i Stachelbeere. Њене бобице су тамнољубичасте боје, некада и црне, и већe су од плодова црне рибизле, али мање од плодова огрозда.

Мало тражи, пуно обећава

Мада Србија има идеалне услове за гајење јосте која би лако могла да постане и наш нови извозни адут, за ово воће се код нас готово и не зна.

– Овај хибрид заслужује далеко већу пажњу воћара, а разлози за то су вишеструки. Јоста се може узгајати и у суровим природним условима, јер добро подноси ниске температуре и до 40 степени испод нуле, а одговара јој и већа надморска висина, чак и преко 1.200 метара. Лако се узгаја, а веома је и корисна и као храна и као лек, како у свежем стању тако и у прерађевинама – каже дипломирани инжењер пољопривреде Небојша Брзаковић, из Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Ужицу.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us