Насловна ВЕСТИ Када је време за садњу јагоде?

Када је време за садњу јагоде?

133
Фото: Pixabay

Приликом формирања засада јагоде на ПЕ фолији, мисли се углавном на садњу током лета, мада се она може обављати и у пролеће или јесен. Иначе, јагода по својим биолошким особеностима могла би се садити током целе године када спољни услови то дозвољавају, а од термина садње у великој мери зависе родност и квалитет плодова и у првој и у наредним годинама.

Вратимо се ипак летњој садњи – може се обавити током свих летњих месеци, али се као најбоља показала садња у термину од почетка јула до средине августа месеца (па и до краја августа). Који ће се термин одабрати одредиће следећи фафактори:

– ако се жели неки род током јесени у години садње, биљке ћемо садити средином јула месеца или и раније, коришћењем фриго живића А+ или А категорије.

– Aко не желимо принос у години садње онда се могу користити живићи категорије А, а садњу обавити до 20-ог августа. Када се појави прва серија цветова, непосредно након садње, обавезно се уклања. Бокор ће се тако добро развити за наредну вегетацију, посађене биљчице биће изложене мањим врућинама, па су и губици од лошијег пријема живића мањи. Осим тога остварује се уштеда на цени живића и количини воде за заливање – мада је ово последње у следећем периоду дискутабилно обзиром да смо сведоци озбиљних и брзих климатских промена, нарочито у дужинама сушних периода.

Уопштено, за летњу садњу најбоље је употребити фриго саднице одређене категорије мада и контејнерске саднице дају добре резултате јер дају висок проценат пријема након садње, а и брже ступају на род.

За успех (у крајњој линији сваке) садње врло је битна снабдевеност довољним количинама воде, и то за заливање непосредно након садње али и за редовна заливања током вегетације. У сваком случају, живићи који су раније посађени (средином јула до краја јула) могу дати већи принос у наредној години јер имају више времена да се укорене, порасту и формирају више цветних пупољака у односу на касније посађене живиће, крајем августа.

 Поред летње садње, у мањем обиму среће се и пролећна садња јагоде. Обавља се током априла месеца, где се фаворизује прво плодоношење већ након 50-60 дана, значи почетком јуна месеца. Други, главни род добија се наредне године на пролеће (мај-јун). У сваком случају оптимални термин садње зависи од самог произвођача – његових потреба и могућности као и од захтева тржишта.

Пише: Весна Васић, ПССС Јагодина