Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ КАКО СЕ МИЛЕНА МАРИЋ ИЗ БЕОГРАДА ВРАТИЛА У ПЕЦКУ: Опојна лепота и...

КАКО СЕ МИЛЕНА МАРИЋ ИЗ БЕОГРАДА ВРАТИЛА У ПЕЦКУ: Опојна лепота и здравље ваљевских планина

314

Текст: Зорица Драгојевић

Жамор градских улица, брзи начин живота, гужву и буку Милена Марић је пре седам година заменила миром села, лепотом ваљевских планина, чистом природом. Са собом је у Пецку, родно село свога оца, повела и супруга Игора и четворо деце. Сигурну садашњост заменили су неизвесном будућношћу и ни у једном тренутку се нису покајали. Уместо осмочасовног радног времена у скученим, задимљеним просторијама, раде када желе и када посла има у најлепшој отвореној канцеларији на свету – природи. Скупљају биље, корење, праве тинктуре и капи и живе здраво, упркос свеопштем корона хаосу који нас је захватио.

– Травар сам постала захваљујући оцу који је знао сваку травку и сваку њену лековиту намену. Често сам с њим шетала по ваљевским планинама и учила како се лечи природом. Међутим, када сам се удала и почела да радим у Београду, престала сам тиме да се бавим. Родила сам четворо деце, запоставила своје знање и посветила се животу у граду. Деца су расла и одлазила на село, уживала у свему у чему сам и ја уживала са својим оцем, учила од њега и дала ми идеју да се вратим. Да поново будем оно што сам некад била. Травар, фитотерапеут, да помажем својим знањем чистим леком из природе – присећа се Милена тренутка у ком је продисала, захватила воду с извора здравља и кренула у нови живот. Од тог тренутка прошло је седам лета, ево и седма јесен, доба које ова вредна траварка обожава.

Свака шетња посебан доживљај

– За мене је свака јесења шетња по природи посебан доживљај, због невероватне разноликости боја: нијансе сувог лишћа, зреле бобице и плодови, гљиве… Најчешће посећујемо Соколске планине, Бобију и Медведник. Тај део западне Србије веома је богат водом. Има доста извора, потока и речица, што нарочито ценимо за време суше, каква је била овог лета – каже Милена.

По њеним речима, ово богатство вода јако је битно за једног травара који у јесен прикупља зреле плодове, семенке и корење, остављајући увек довољно природи, како би се обновила.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us