Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Киноа за снагу ратника, здравље жена и одрастање деце

Киноа за снагу ратника, здравље жена и одрастање деце

84

Пише: Весна Савић

Мало је житарица које добијају епитет „суперхране”, као што је то случај са киноом (Chenopodium quinoa), све популарнијом намирницом у исхрани људи, поготово особа осетљивих или алергичних на глутен и пшеницу. Ова алтернативна житарица може се пронаћи у целом свету, пре свега у продавницама и на рафовима здраве хране, али и у ресторанима који су прилагођени пробирљивим и здравствено оправданим укусима потрошача. Киноа је у неку руку постала тренд храна. Пуна је протеина, дијеталних влакана, витамина Б1, Б6 и Е, као и минерала: гвожђа, бакра, магнезијума, фосфора и мангана.

За киноу кажу да је стара, али драгоцена биљка, а нутритивне вредности које поседује увелико доприносе њеној растућој популарности. За њу се зна већ 7.000 година, а култивисана је пре 3.000 до 4.000 година. Звали су је златом Инка и мајком житарица и сматрали светом храном. Порекло киное је из Јужне Америке, расте у Андима на висинама преко 4.000 метара, на подручју Перуа, Чилеа и Боливије. Веровало се од давнина да је одлична храна за ратнике, извор снаге и издржљивости.

Резервоар есенцијалних аминокиселина, месо будућности

Семенке киное, величине су од 1 до 3 милиметра, имају чврсту, помало жилаву структуру. Спољашњи слој зрна који служи за заштиту од штеточина, сапонин, горког је укуса и потребно га је уклонити пре употребе. Најраспрострањенија је киноа беле боје, мада постоје врсте и с наранџастим, роза, црвеним, љубичастим и црним семенкама. Бела киноа има ваздушастију структуру и префињенији укус од црвене и црне киное које су хрскавије и јачег укуса. Црвена киноа је најбољи избор за салате, јер током термичке обраде не губи изразито црвену боју нити облик, док црна киноа има слађи укус па је погоднија за друга јела.

Киноа је одлична замена за пиринач и једна је од ретких биљних намирница која садржи довољне количине свих девет есенцијалних аминокиселина, неопходних за човеков организам, које он самостално не може да синтетише. Практично, представља комплетан извор неопходних беланчевина. Посебно је богата аминокиселиномлизин, која је потребна за правилан раст и развој, као и опоравак ткива што није случај код свих житарица. Аминокиселине су основни елементи протеина, док су протеини градивни елементи свих ткива у организму. Квалитет протеина је сличан казеину, висококвалитетном протеину у млечним производима. Због богатог садржаја протеина, киноа је врло важна за исхрану вегетаријанаца и вегана и одлична замена за месо. Стручњаци зато говоре о кинои као „месу“ будућности.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us