Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Клице као храна

Клице као храна

42

Клице пшенице одавно користимо, поготово о Божићу када из проклијалог зрна у тањиру или посуди израсту младе зелене биљке и постају део обичаја или напросто украс на столу. Међутим, клице најразличитијих биљних врста све су популарније и код нас као храна, јер су вишеструко корисне за здравље. Једу се преко целе године, али макробиотичари тврде да су посебно корисне у зимским месецима и у рано пролеће као замена за свеже поврће у време кад га је мање на тржишту. Клијање семенки и зрневља и њихово гајење у кућним условима има све више присталица. Кажу да клице имају далеко више храњљивих материја од семенки из које излазе, да дају здравље, да се лако варе и брзо хране организам потребним материјама.

Они који их једу и производе тврде да су клице корисне за све. Посебно се препоручују деци, старијим особама, трудницама, као и људима који воде веома активан живот. Проклијала зрна јачају имунитет, стимулишу избацивање токсина, спречавају прехладе и упале, успоравају процесе старења, побољшавају метаболизам. Клице такође покрећу енергију па су добре за лењу јетру коју карактеришу отоци, посебно стомака и груди, а благотворне су и за стања као што је депресија, осећај исфрустрираности, појава зеленкастог тена. Клице грашка помажу у стабилизацији нивоа шећера у крви, клице сочива јачају срце и имунолошки систем, а клице пшенице подстичу метаболизам и уклањају стрес.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us