Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ КО ЈЕ ПОСЕЈАО У АВГУСТУ, САДА УЖИВА У РОТКВИ: Зимска салата здравих...

КО ЈЕ ПОСЕЈАО У АВГУСТУ, САДА УЖИВА У РОТКВИ: Зимска салата здравих трпеза

120
black radish isolated on white background

Пише: Биљана Ненковић

И зимска башта има шта да понуди. Такозвана зимска ротква, и црна, и бела, свакако се налазе на листи поврћа које је омиљено у хладним месецима и које се може пронаћи у трапу или чак испод снега. Ово поврће углавном се користи за зимске салате, и то најпре за трпезе које се припремају за посне крсне славе. Сви они који су је у августу посејали, сада могу да је изнесу на сто.

Ротква је двогодишња биљка. У првој години у земљи развија кртолу, а на врху розету издуженог, длакавог лишћа. Кртоле су јој округлог, ваљкастог или конусног облика црне боје или култивара смеђе и крем беле боје. Унутрашњост плода је бела, а месо сочно и једро. Ово поврће, захваљујући мирису и укусу, подстиче апетит и појачава лучење желудачног сока и одлично је за излучивање слузи из органа за дисање.

Купусњаче непожељни предусеви

Сеје се у најсушнијем делу године, у августу и, што се тиче агроеколошких услова за гајење, оптимална температура за раст и развој ове биљке је од 15 до 20 степени. Најбоље успева на средње тешким, иловастим земљиштима, богатим хумусом, добре структуре и пропусности, уз пХ 5,6 до 7. Ротква се не сме сејати на истоме месту 3 до 4 године, а купусњаче су јој нису добри предусеви.

Ротква се најчешће узгаја директном сетвом или из расада и могуће је то учинити два пута годишње. У пролеће се сеје на отвореном, када се температура устали изнад 12 степени. Може се сејати све до средине јула, а узгаја се и као пострни усев, након раног кромпира, грашка или житарица. Сеје се на гредице уз размак 25×20 центиметара. Рани култивари беру се 50 до 60 дана након сејања.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us