Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Kragujevčani dobili onlajn baštu u Jagodini!

Kragujevčani dobili onlajn baštu u Jagodini!

343

Kragujevčani od ovog proleća mogu pomoću platforme „Farmit“ da obezbede nedeljnu dostavu svežeg povrća direktno od proizvođača, čije će gajenje unapred kaparisati. Pomoću aplikacije mogu da prate baštu koju su „iznajmili“ na ponuđenom imanju, koje se za Kragujevčane nalazi u okolini Jagodine.

Digitalnu platformu „Farmit“ osmislila su dvojica  diplomaca FON-a, Lazar Jovanović i Sava Pavlović.  Da bi što bolje objasnili kako funkcioniše platforma, čiji je slogan „Rukuj se sa rukom koja te hrani“ navode da to nije klasična kurirska dostava, već iznajmljivanje viška kapaciteta kod proizvođača i skraćivanje lanca nabavke. Objašnjavaju kako to funkcioniše u Beogradu, gde je ideja i zaživela.

– Sa jednog imanja iz Varvarina svake subote u Beograd stiže povrće za 40 porodica, koje su oni kaparisali na početku sezone. Korisnici platforme mogu da biraju između 19 ponuđenih povrtarskih kultura i da uz mesečnu naknadu naruče njihovo gajenje. Kragujevčani imaju na raspolaganju imanje u okolini Jagodine, sa kog će im jednom nedeljno stizati gajba povrća koje se gaji po njihovom izboru – kaže Sava Pavlović, koji je inače iz Kragujevca.

Isporuka izabranog povrća je svake subote od aprila do novembra, a rezervacije za onlajn baštu otvorene su do kraja marta. Cilj autora platforme je da proizvođače povežu sa ljudima u gradu.

– Poljoprivrednici uslovno rečeno iznajmljuju zemlju, koju možda nisu ni planirali da obrađuju, jer nisu bili sigurni u plasman proizvoda. Kada se jave zainteresovani i naruče povrće, oni zasade, gaje i isporučuju za mesečnu naknadu. U aplikaciji postoje parametri preko kojih onaj ko je iznajmio baštu, može da prati da li je povrće klijalo ili rodilo. Mogu i lično da je obiđu. Za sada imamo pozitivne utiske saradnje Beograđana i proizvođača iz Varvarina – navodi Sava Pavlović.

Kragujevčani za sada mogu da naruče gajenje 19 povrtarskih kultura na imanju iz okoline Jagodine. Na raspolaganju su im tri vrste paketa, čija je cena od 49 do 74 evra mesečno, u okviru koje dobijaju od 6 do 10 kilograma svežeg povrća, koje su odabrali.

Tekst: Biljana Nenković