Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Ликер од годину дана

Ликер од годину дана

361

О лековисти дивљег шипурка не треба много говорити, а Момчило Пауновић ове самоникле плодове припрема на потпуно другачији начин. Једина мана је што на дегустацију ликера који он прави мора да се чека годину дана.

„Стаклени балон за ракију напунити до врха нерпсканим шипурком, који је очишћен од делова цвета и од петељки. Шипурак мора да буде зрео, али да се плодови не распадају. Налити лозовом ракијом и затворити балон. После годину дана процедити ликер. Ко жели може да дода мало меда. Попијена чашица ликера је исто као да сте појели килограм воћа“, каже Момчило Пауновић.

Први мразеви су пред нама. Ко има времена и воље може да 

крене у бербу последњих плодова природе. Сви су здрави и непрскани, расту на скрајнутим и често неприступачним теренима, што је уједно и мана и предност.

Текст: Биљана Ненковић