Насловна АРХИВА ЛИПА – СВЕТО ДРВО

ЛИПА – СВЕТО ДРВО

Мирисна, сеновита, медоносна и лековита биљка, која се у народу користи за снижавање крвног притиска и умирење, али и против прехладе и грипа

5477
Фото: wikipedia

Липа (Tilia sp. L.) је род који обухвата око 30 врста листопадног дрвећа. Важи за свето дрво старих Словена, који су веровали да их чува од зла и урока, а користили су га и као лек за многе болести. У липовим шумама сакупљали су мед и восак. У нашим крајевима расту бела или сребрна (Tilia tomentosa), крупнолисна, рана (Tilia platyphyllos Scop.) и ситнолисна, касна липа (Tilia cordata Mill.). Највише се користе ситнолисна и крупнолисна липа. Најбоље успева на влажном земљишту заштићеном од ветра. Распрострањена је у умереној зони северне хемисфере, претежно у низијском и брдско-планинском појасу. Код нас је заступљена у мешовитим листопадним шумама и луговима, најчешће у заједници китњака и обичног граба, а допире и до појаса мешане шуме букве и јеле. Врло је цењена декоративна врста, те се често среће по парковима и насељима.

Листопадно дрво, широке и густе крошње може да живи неколико стотина година и да достигне висину од 25 до 30 метара. Кора на деблу старијих стабала је црнкастосива и уздужно дубоко избраздана. Листови су спирално распоређени, срцастог облика, велики, по ободу тестерасти, при основи несиметрични, а на врху зашиљени. Лист крупнолисне липе је маљав с обе стране, с наличја блеђи и у угловима нерава с чуперцима беличастих длачица. Код ситнолисне је мањи, с лица тамнозелен и го, док је с наличја светлозелен и у угловима нерава с чуперком рђастих длачица. Цветови су двополни, правилни, обично петочлани, у гроњама, с приперком који је срастао с петељком цвасти. Код ситнолисне липе цветови су актиноморфни, по 5 до 15 заједно, а код крупнолисне су нешто крупнији, углавном у групама од по три заједно. Цвета у јуну и јулу, а крупнолисна цвета око две недеље пре ситнолисне. Цветање траје две до три недеље, а некад се деси да прође и за пет-шест дана. Због мирисних цветова, одлична је медоносна биљка. Плод је сложен орашчић и састоји се од више ситних синкарпних орашица.

Дрво се добро сече, а нарочито токари и ивера, лако се окива и шрафи. Захтева лагано сушење – у случају техничког сушења, температура мора да буде нижа од 60 Целзијусових степени, а релативна влажност ваздуха испод 60 одсто. Добро се лепи, бајцује, лакира и фарба. Најчешће се употребљава за производњу масивног резаног дрвета. Може да се користи за производњу влакнатица, целулозе и дрвене вуне, у медицини, у интарзији и резбарењу, за производњу држача за четке, калупа, играчака, табли за цртање, дрвене амбалаже и др. Кора може да се употреби као пунило у производњи пластичних маса.

Цвасти (Tilia flos) се сакупљају по лепом и сунчаном времену, када се две трећине цветова расцветало, у току маја. Беру се заједно с приперцима и суше у танком слоју у хладовини или у сушари на 40 степени. Сушење се обавља што брже, да би се добила квалитетан материјал. Осушен је жутозелене боје, пријатног мириса, слузав, сладуњавог и помало опорог укуса. Чува се добро запакован (најбоље у балама), али не дуже од годину дана. Од 4 килограма свежег може да се добије 1 кг сувог цвета. Цветови се беру заједно с брактејама (у приперцима) чим дрво почне да цвета, јер садрже слуз, тресловину, етарска уља, флавонске гликозиде, шећер, витамин Ц и каротин. Мирис цвета потиче од сесквитерпенског алкохола фарнезола. Листови обилују калцијумом и зато се опало лишће брзо разлаже и поправља плодност земљишта.

Фото: wikipedia

За шта се користи

Традиционално се употребљава за ублажавање симптома прехладе, грипа и других инфективних обољења дисајних путева. Од екстраката липе праве се и поједини фитопрепарати који се препоручују за смиривање сувог кашља, али и за ублажавање уринарних тегоба. У народној медицини се користи и као пријатан напитак за олакшано излучивање мокраће из организма, благо средство против високог крвног притиска и за умирење. Осим тога, неизоставан је састојак козметичких препарата.
Према легенди, зраци сунца су „ухваћени“ у цвету липе и када неко попије чај ове биљке, топлота сунца улази у његов организам, изазива знојење и ослобађа тело грознице и штетних материја. У народној медицини се користи и у случајевима других здравствених тегоба, чак и анксиозности и нервозе, иако клиничка испитивања нису потврдила ову лековиту особину. Истраживања су показала да чај од цвета помаже у случају проблема с бешиком, узнемиреног стомака или лошег варења, као и гастрокардиолошког синдрома (прекомерна количина гасова доводи до тога да желудац притиска доњи део срца). Топао чај повишава температуру тела и помаже имуноолошком систему да се избори против инфекције. Многе жене је користе током менопаузе ради отклањања нервозе и проблема са сном, као и за ублажавање осталих непријатних симптома. Препоручује се и у случају проблема с јетром – не цвет, већ унутрашњи део коре, јер делује као благи колеретик, тј. подстиче стварање, лучење и проток жучи кроз јетру и на тај начин је чисти и обнавља. У Француској се кора употребљава и у третману вирусног хепатитиса (хепатитиса Ц).

Најбољи мед с обронака Фрушке горе

Иако многи произвођачи нуде мед од липе, у очувању здравља нарочито је делотворан онај чији нектар пчеле убиру с липовог дрвета на обронцима Фрушке горе. Овај мед је веома специфичне ароме и интензивнијег мириса. Године 2014. његова производња заштићена је ознаком географског порекла и гарантује квалитет и препознатљивост међу купцима и самим пчеларима. Поступак заштите географског порекла подразумева ригорозну контролу производње, којом се осигурава производња меда у области чије се име штити, али и детаљну контролу квалитета, да би мед заиста имао карактеристике које одликују производ из датог региона.

Мед од липе

Већ вековима важи за један од најбољих природних лекова – не губи благотворна својства чак ни ако дуже стоји. Светле је боје и слаткастог, префињеног укуса и скоро је прозиран. Познат је и као „течно злато“. Искусне домаћице га неретко стављају у слаткише уместо шећера. Користи се у превенцији и лечењу многих обољења – од прехладе, преко дисајних тегоба, до срчаних проблема. Има снажно антибактеријско дејство: подстиче боље искашљавање, те олакшава избацивање секрета из носа и грла, а нарочито је ефикасан у борби против упале грла.

Маја Волчевић, MSc

Добро јутро број 542 – Јун 2017.