Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Lov na ribu iz dubine privlačan za velike reke

Lov na ribu iz dubine privlačan za velike reke

446
fishing rod lake fisherman men sport summer lure sunset water outdoor sunrise fish - stock image

Krajem avgusta ili početkom septembra u Bačkom Petrovom Selu organizuje se takmičenje u dubinskom pecanju.

Kakva je to vrsta pecanja?

Dubinsko pecanje je tehnika ribolova koja se koristi kako bi se ulovile ribe koje obitavaju na većim dubinama vode. Ova tehnika je posebno korisna kada ribe nisu aktivne na površini ili blizu obale, već se nalaze dublje u vodi gde je temperatura i sastav vode drugačiji. Ono se često koristi za ribolov vrsta kao što su pastrmke, lososi, smuđevi, somovi i druge ribe koje preferiraju dublje vode, a velike vojvođanske reke idealno su mesto za ovakvu vrstu lova ili sporta, zavisi od cilja.

U svakom slučaju, da biste uspešno koristili tehniku dubinskog pecanja, treba da odaberete odgovarajuće ribolovno oruđe, kao što su teške štapove, rolice i strune koje su sposobne da nose veće terete i spustei udicu na određenu dubinu. Takođe je bitno odabrati odgovarajuće varalice, mamce koji će biti privlačni ribama na toj dubini.

Dubinske varalice su specijalne varalice koje se mogu potopiti na željenu dubinu. Ove varalice mogu biti plutajuće ili potapajuće, zavisno od toga da li želite da varalica pluta ili tone na određenu dubinu.

Olovo i tegovi koriste se kako bi se spustila udica na određenu dubinu. Tegovi se često postavljaju na liniju iznad udice, omogućavajući joj da ide dublje u vodu.

Postoje i takozvane planirajuće osnove. One omogućavaju udici da se potopi na određenu dubinu, a zatim se povuče na površinu kada se riba uhvati.

Moderne ribolovne dubinske sonde omogućavaju ribolovcima da tačno vide na kojoj se dubini nalaze ribe i kako se ponašaju.

Dubinsko pecanje zahteva razumevanje ponašanja riba u različitim dubinama, kao i tehniku podešavanja opreme kako bi se postigao uspešan ulov. Uvek je preporučljivo pridržavati se ribolovnih propisa i postupiti prema principima održivog ribolova kako bi se očuvali riblji resursi.

Ono što morate znati jeste da je najstrože zabranjeno izlovljavanje ribe dinamitom, bez obzira na dubinu vode i vrstu ribe. Najstrože!

I. R.