Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (30): Сервис за опрашивање усева

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (30): Сервис за опрашивање усева

127

Пише: Проф. Дејан Крецуљ

Пчела је заиста благо мудрог пољопривредника, оног који економски размишља о своме привређивању, с тежњом да оствари што је могуће више приносе и већи профит. На то нам указују и искуства фармера богатих земаља Северне Америке.

Канадска пољопривреда је пред улазак у овај век остваривала приход од око 800 милиона канадских долара годишње. У томе су пчелињи производи били тек на осмом месту, али је допринос медоносних пчела као опрашивача износио готово петину целе суме. Сами фармери се не оптерећују узгојем пчелињих друштава, већ их изнајмљују у тачно заказаним терминима, при чему се за уговарање користи и берза путем интернета.

Богата паша на црвеној детелини

Само у федералним канадским државама Квебеку, Онтарију и Алберти изнајмљује се преко 93 хиљаде кошница годишње. У Сједињеним Државама је број још већи и ту се током године с плантаже на плантажу сели преко два и по милиона друштава. Овај сервис опрашивања усева обавља око 1.500 професионалних пчелара, уз надокнаду од 100 до 150 америчких долара по друштву.

Нашим фармерима на располагању је довољан број пчелињих заједница, али је организовани сервис опрашивања тек у повоју. После воћне паше, која се углавном неславно заврши тровањем пчела, током маја пчелари кошнице односе на главну квалитетну пашу, багремову. У зависности од терена, а понајвише од махом превртљивих метеоролошких услова, ова паша је прилично кратка и све до сунцокретове паше на лето ваља се сналазити. Често је то несигурна липа, багремац у приобаљу или нека гајена култура. Међу усевима којима је присуство пчела благотворно издваја се у ово време детелина. У нашим крајевима за пчеле су занимљиве црвена, бела и јагодаста детелина и луцерка.

Црвена детелина, тројка или троготка (Trifolium pratense L.) вишегодишња је, трогодишња, зељаста биљка која нарасте обично двадесетак до педесетак центиметара. Име је добила по цветовима црвенкасте боје, сакупљеним у цвасти налик на лоптице. Цветање започиње још у мају и завршава уласком у јесен, септембра. У пролеће, нарочито када је влажност велика, биљка је изразито бујна па су и чашице цветића дубоке, што пчелама представља проблем и слабије их посећују. После првог откоса, наредни већ улази у периоде знатно топлијег времена када су биљке мање бујног раста и тада ове цвасти пчелама нуде врло обилан, а доступан извор нектара. Дневни уноси могу да се крећу до три килограма, а пашни капацитет ове медоноше може да буде чак и до 260 килограма меда с једног хектара. Садржај шећера у нектару креће се око 35%. Ову пашу пчеле могу у потпуности да искористе на парцелама које се остављају за производњу семена, јер се не коси већ се оставља да сазри, што даје пчелама довољно времена.

Веома цењени мед беле дeтелине

Бела детелина (Trifolium repens L.) такође је значајна култура, како као крмно биље, тако и као пчелиња паша. Са белих, округлих цвасти ове вишегодишње зељасте биљке, висине око пола метра, пчеле сакупљају нектар са садржајем шећера око 40% и стварају светли, веома цењени мед, фине ароме и мириса. Цвета у време када и црвена детелина, читавог лета, али су за максимално медење најповољнији услови када је температура око 25°Ц, уз нешто повишену влажност ваздуха. Дневни уноси су слични као и код црвене детелине, око три килограма, па јој је пашни капацитет око 200 килограма меда с једног хектара усева.

Луцерка, плава детелина (Medicago sativa L.) је такође вишегодишња зељаста биљка, препознатљива по плавољубичастим цвастима пријатног мириса које цветају око две седмице, настављајући се међусобно, што омогућава да на читавој парцели цветање траје око месец дана. Поред нектара, даје и нешто цветног праха. Нектар је доминантан унос и одликује се садржајем шећера који се креће око 40 до 50%. Цветање траје од маја до октобра, а пашни капацитет износи до 200 килограма меда по хектару.

Ето примера како од опрашивања и медоношења могу да имају обострану корист и пчелари и фармери. Поменути усеви углавном се узгајају на већим површинама па, ако се благовремено успостави сарадња и распореди одговарајући број кошница, и приноси ће бити значајни. Знајући да се пчеле у медобрању махом крећу у полупречнику од три километра од пчелињака, лако је израчунати да површина с које сакупљају нектар износи чак 2.826 хектара. Помножимо то с пашним капацитетом биљака и добићемо задивљујуће количине.