Насловна ВЕСТИ2 Механизације никад доста

Механизације никад доста

65

Кикиндски пољопривредници веома су заинтересовани за недавно расписане јавне позиве ресорног Министарства на основу којих имају прилику да набаве нову механизацију и побољшају прозводњу у својим ратарским и сточарским домаћинствима. Поред тога што је ове године потребно мање докумената за конкурисање, такође је и износ по газдинству опредељен на 800.000 динара.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде расписало је јавне позиве на основу којих пољопривредници могу да конкуришу за повраћај средстава приликом набавке механизације у протеклој години. Предвиђено је да Министарство субвенционише куповину са 50 одсто укупног износа, а по газдинству је највише омогућено да се стекне 800.000 динара.

‘Конкурисали смо за повраћај за куповину тракторијског мучера и пумпе за наводњавање. Оно што желимо ове године јесте опрема за наводњавање за шта ћемо такође конкурисати, јер хоћемо да опремимо још један бунар“ – каже Радивој Лагунџин, власник расадника.

Могу да конкуришу сви пољопривредници који у свом поседу имају до 50 хектара земље, а прилику да обнове механизацију имају и сточари.

“Механизације никада доста, а да би се брже и лакше радило, мора да се ради више и према томе мехизација треба да буде поуздана“, сматра Душан Сивчев, пољопривредник из Иђоша.

Прилику да производњу подигну на виши ниво имају и пољопривредници који се баве виноградарством, тако да ће, конкретно иђошки виноградари, у наредном периоду конкурисати за набавку садног материјала.

“Анкетирали бисмо наше чланове и искристили наше чланове да купимо лозне калемове и да део наменимо попуни старих винограда, а видећемо да ли ће бити и оних који планирају нове засаде“, додаје Бранислав Бројчин, из удружења винара “Шасла“.

Ове године процедура за конкурисање је поједностављена, а све информације пољопривредници могу да добију у Пољопривредним стручним службама.

“Могу да конкуришу сва пољопривредна регистрована газдинства која се налазе се у активном статусу у протеклој години и која имају уписано мање од 50 хектара земље. Свима који имају више земље, средства су намењена преко ИПАРД фонда“, подсећа Мирјана Томић, из Пољопривредне стручне службе Кикинда.

Конкурс за повраћај средстава приликом куповине пољопривредне механизације отворен је био почетком године и трајаће до краја фебруара.

Извор: РТВ

Фото: Pixabay