Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Narcis lekovit za ljude, otrovan za životinje

Narcis lekovit za ljude, otrovan za životinje

302

Narcis (Narcissus) je jedna od 60 vrsta iz porodice amarilisa, koje potiču iz oblasti s umerenom klimom, a mnoge se odavno cene i gaje kao dekorativne biljke. Jedna od najpoznatijih prolećnih vrsta je žuti narcis (Narcisus pseudonarcisus), s višegodišnjom, krupnom lukovicom. 

Cveta od marta do maja. Cvetovi narcisa sadrže eterično ulje. U nadzemnom delu biljke nalazi se fenanterenski alkaloid narcisin, inulin, tanini, gorke supstance, dok u listovima ima salicina, fitosterina, voska, masnog ulja, kvercetina i karotinoida, a iz lukovica je izolovana još jedna lekovita supstanca – narciklazin. U lekovite svrhe koristi se nadzemni deo i to samo kod žutog narcisa. Sakuplja se tokom marta i aprila tako što se odseče ceo nadzemni deo biljke i to za vreme cvetanja. Žuti narcis pomaže kod bronhitisa, bronhijalnog katara, astme, velikog kašlja, dijareje… Biljka omekšava gornje disajne puteve i umanjuje probleme koje stvara kašalj, posebno oko izbacivanja sekreta. U narodnoj medicini se koriste za lečenje mastitisa, abscesa i konjuktivitisa kao napici s vodom ili alkoholom.

Najpoznatiji je odvarak s narcisom. Jedna kašičica suve biljke se uspe u 300 ml vrele vode i smesa ostavi 15 minuta posle čega se procedi i pije po jedna supena kašika tri puta dnevno. Može se pripremiti i napitak s alkoholom. Nožem se usitni 100 g lukovica i prelije s pola litra alkohola ili votke. Ostavi se da stoji 10 dana na toplom i tamnom mestu, uz povremeno mućkanje, a posle toga se procedi i koristi po 30 ml tri puta dnevno.

Bugarski travari preporučuju recept za lečenje mastitisa i čireva: jedna lukovica žutog narcisa se izrenda, pomeša s kašom od pirinča u odnosu 1:1 i oblog od ove smese se stavlja na bolno mesto i menja dva-tri puta. Osobe koje pate od hemoroida mogu pripremiti melem od rendane lukovice žutog narcisa i maslinovog ulja u odnosu 1:5. Melem se ostavi dva dana da odstoji i posle njime mažu bolna mesta pre spavanja.

U velikim količinama narcis je otrovan i izaziva povraćanje. Biljka se smatra otrovom za goveda, svinje i koze.

Piše: Svetlana Mujanović