Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Народни травар и новинар Момчило Антонијевић

Народни травар и новинар Момчило Антонијевић

2754

Непосредан контакт с природом и боравак у кући на Златибору навео је Момчила Антонијевића из Ужица да већ као дете од 13 година почне да се занима и бави лековитим биљем. Сада, у четрдесетој години, овај познати новинар и народни травар саветима помаже многима, мада сам не производи чајеве, нити било каква лековита средства.

– Пошто сам штребер, прво сам сео и читао све што сам нашао о тим биљкама, а у кући смо, на моју велику срећу и задовољство, имали најбољу књигу написану на српском језику на ову тему: „Лечење биљем“ професора Јована Туцакова, оснивача наше Катедре за фармакогнозију на Фармацеутском факултету. Та дивна књига утицала је на то како ћу да се бавим лековитим биљкама, јер је написана невероватном комбинацијом огромног знања које је тај човек имао, и љубави према народној традицији, која је такође провејавала кроз читаву књигу. То је фантастично питко штиво, а опет је сигурно, релевантно, проверено, засновано на научним чињеницама – присећа се Антонијевић.

Овај народни травар има свој сајт snagabilja.rs и истоимени налог на Јутјуб каналу, али истиче како ништа не продаје и нема комерцијалне производе, бави се писањем и проучавањем лековитих биљака и њиховим коришћењем у народној традицији, заснованом на научним чињеницама.

– Мој посао је првенствено едукација и приближавање људи природи, немам неки комерцијални производ који продајем, али дајем рецептуре. Људи ми се врло често обраћају, посебно преко друштвених мрежа, врло радо им изађем у сусрет кад год сам у прилици да помогнем. Новинарски део посла је оно чиме се бавим – објашњава Антонијевић.

– Има биљака код којих постоји ограничење колико дуго треба да се узимају. Једна од таквих, која баш добро делује на имунитет и фантастично се бори против вируса, јесте слатки корен или сладић. Изузетно је добар, делује снажно противупално, антивирусно, смирује кашаљ, али има незгодну особину да, уколико се узима дуже од две недеље у континуитету, може да изазове везивање натријума и онда се не препоручује људима који имају висок крвни притисак, а ни здравим људима се не препоручује дуже од две недеље у континуитету. Најбоље је да се пију две шоље чаја дневно током две недеље, после тога се прави пауза седам дана, па се наставља ако треба да се настави.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us