Насловна НАЈАВЕ НОВЕМБАРСКА СЕТВА У ПОВРТЊАЦИМА: Шаргарепа и першун за рано пролеће

НОВЕМБАРСКА СЕТВА У ПОВРТЊАЦИМА: Шаргарепа и першун за рано пролеће

118
Woman picking organic carrots from her own vegetable garden

Пише: Светлана Мујановић

Млада шаргарепа у пролеће или чак и пред крај зиме више није новотарија на пијачним тезгама. Сви баштовани који желе да на пролеће из својих башта ваде младу „зелен“, могу да је посеју и првих дана новембра.

Шаргарепа се гаји као друга врста у плодореду, а на исту парцелу може се вратити тек после три-четири године. Добар је предусев, те се после ње на истој површини може сејати готово сво друго поврће. За њу су добре преткултуре све биљке које су обилно ђубрене стајњаком, као што су грашак, паприка, кромпир, парадајз, купус. Воли хумусна и растресита земљишта јер само на таквим може да формира правилан, прав корен, без рачвања, савијања и пуцања.

На гредицама или у заштићеном простору

Новембар уме да буде ћудљив с променљивим температурама па би ваљало, због бржег ницања, да се семе наклија, како би се скратио период ницања. Сеје се на равној површини или на гредицама, које су бољи избор јер уздигнути банкови пружају добру проветреност и с њих се брзо „цеди“ вишак воде.

Када се сеје на гредице, оне могу бити широке (један метар) или уске (75 цм). На широке се сеје пет, а на уске два реда у међуредном размаку 20 до 35 цм, док су у реду шаргарепа од шаргарепе удаљене два-три центиметра. За сетву на равној површини, међуредни размак је 25 до 50 цм, док је размак између биљака три до десет центиметара, што зависи од сорте и намене. Чим шаргарепа никне, ваља је загрнути јер, уколико је корен ван земље, јавља се “зелена глава”, која смањује тржишну вредност.

Повртари који имају пластенике који се преко зиме не загревају, осим салате и лука, у њима могу да гаје и ово поврће. Шаргарепа се, такође, може гајити и у ниским и полуниским тунелима. А у њима, уз помоћ једног или и два слоја агротекстила, корени пристижу за вађење већ крајем зиме. У овој производњи предност се даје ниским тунелима јер, у односу на полуниске, у њима је температура виша за који степен и шаргарепа брже напредује. У ниским тунелима и влага се боље чува, што је нарочито значајно у периоду ницања, формирања розете и у фази када почиње ширење корена.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us