Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ОГРОЗД СЕ ВРАЋА У НАШЕ БАШТЕ: Скромни жбун чудотворних плодова

ОГРОЗД СЕ ВРАЋА У НАШЕ БАШТЕ: Скромни жбун чудотворних плодова

34

Пише: Светлана Мујановић

До пре коју годину огрозд се у Србији мало гајио. Данашња деца, а и многи одрасли, скоро да и не знају како изгледа плод, а камоли воћка огрозда, a некада је уз плот, на крају сваке сеоске баште, растао понеки жбунић ове чудотворне воћке, од чијих су плодова наше баке припремале сок и слатко, незаборавног укуса и мириса. У Русији и Европи, посебно у Енглеској, Холандији, Немачкој, Чешкој и Пољској, ово воће заузима велике површине, даје обилан род и представља значајну индустријску сировину.

Занимљиво је да плод огрозда долази у различитим нијансама жуте, зелене, црвене или црне боје, а може бити округлог, овалног, крушкастог или сасвим издуженог облика. Најслађи од свих је огрозд црвене боје. Зрео плод овог воћа обично је спреман за брање у јулу. Интересантно је и то што се у једном грму могу заједно срести и киселкасти и веома слатки плодови, али сваки од њих садржи мноштво малених јестивих семенки.

Не бира земљиште, а не воли жегу

Последњих година, с развојем свести о благодетима бобица овог воћа за људски организам, огрозд се враћа у наше баште и на окућнице. Колики је значај узгоја огрозда у Европи може се наслутити по називима као што су “европски северни виноград”, “немачко грожђе”, “цариградско грожђе”

Како је садња воћки у овом месецу још увек у пуном јеку, није наодмет да вас подсетимо на то због чега би ваљало да се и у вашем врту нађе понеки жбунић огрозда, како да га и где посадите и како да га гајите. Не заузима пуно простора, а веома је корисна воћкица.

Огрозд (Ribes grosularia)врста је воћа из рода рибизли, вишегодишњи жбун средњег раста који почиње да рађа друге, а пуну родност даје у периоду од пете до осме године. У просеку живи око 15, али уз правилну негу може доживети и 20 година.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us