Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Opojni miris u čaši

Opojni miris u čaši

1496

Kaže se da je prvi vesnik proleća visibaka. Verovatno i jeste tako. Ali ukoliko pogledamo iz ugla nas „vrednih domaćica” koje čekamo svaki cvet, posebno onaj iz prirode, neprskan, baš takav zdrav, onda je to ljubičica. Svojim divnim, malim ljubičastim cvetom, u raznim varijantama sve do bele, i opojnim a u isto vreme nežnim mirisom, označava početak branja i sakupljanja radi pripreme raznih ukusnih đakonija. E, pa baš tu i počinjemo, kod ljubičice. Ono što moram priznati, koliko god sam tražila po internetu, i što me je jako čudilo, je da svaki recept počinje od 100 grama ubranog cveta. Mislila sam kako samo 100 grama. Međutim, za tih 100 grama nas dvoje, sin i ja, obišli smo ceo plac, ne baš malo i potrošili mnogo vremena i leđa (bar ja), snage i volje. Ali uspeli smo. Kad smo došli kući i izmerili imali smo tačno 105 grama. Uf! Zamalo. Ubrali smo svaki cvetić koji se plavio na našem placu na Fruško Gori. Recept ide ovako:

Oko 100 gr cveta ljubičice potopiti u 2 dl proključale vode i ostaviti da prenoći. Sutradan procediti i dodati meda ili šećera (mi smo dodali meda) koliko je dobijeno tečnosti. Ugrejati, da ne proključa, a da se med rastopi (ili šećer) i sipati u sterilisanu staklenu flašu. Čuvati u frižideru.

Ovaj sirup osim što je preukusan, kažu da je dobar za bronhitis, astmu i većinu tegoba respiratornog trakta, a pomaže i kod gripa i prehlade. Ublažava kašalj i blagotvorno deluje na sve disajne organe. Kao da sve ovo nije dovoljno, ljubičica pomaže i u detoksikaciji organizma, ublažava infekcije, a zbog njenih „supermoći“ mnogi je nazivaju prirodnim aspirinom. Ovo je recept po kojem smo mi pravili, probali i oduševljeni smo. Samo, znate šta, malo ga je! Ali vredelo je. Za lek, za probu ili za svečanu priliku.

Ove godine ljubičice su baš poranile, možda uspemo malo da naberemo i ušećerimo kao ukusnu dekoraciju za kolače, ili po neku osušimo za čaj. Mnogo je ideja, potrebno je samo imati volju i želju.

Mi smo počeli! Slede nam kopriva, koju svi obožavamo, a onda zova, lipa, nana, ruža, jorgovan i ko zna šta još otkrijemo što nismo nabrojali. Da li vi imate svoje recepte? Svoje omiljene cvetiće i listiće iz prirode. Pišite nam i podelite svoje recepte sa nama, a mi ćemo dvoje od Vas, sa najviše ideja i lajkova i najoriginalnijim receptom nagraditi sa katalogom lekovitog bilja.