Насловна ВЕСТИ Општина Пријепоље и Фондација „Дивац“ помажу младе пољопривреднике

Општина Пријепоље и Фондација „Дивац“ помажу младе пољопривреднике

235

Општина Пријепоље и Фондација  „Ана и Владе Дивац“ потписали су уговор са 21 младим пољопривредником о додели укупно 2,7 милиона динара бесповратних средстава за набавку опреме и механизације.  Њима су одобрена средства у појединачном максималном износу  до 180 хиљада динара.

На конкурс који је расписан крајем маја у оквиру пројекта „Дивац пољопривредни фондови“  јавило се 56 пољопривредника , старости између 19 и 40 година, али је тек половина њих  испунила строге критеријуме.

-Ове године  највеће интересовање било је за ротоситнилице, пластенике, системе за наводњавање, плугове и прскалице, у суштини за све оно што ће младим пољопривредницима олакшати и убрзати рад и смањити трошкове у домаћинству –каже Бојана Кузељевић из Фондације „Ана и Владе Дивац“.

Укупна вредност пројекта је три милиона динара, од чега је 300 хиљада потрошено за израду пројектне документације, а 2,7 милиона динара за директне субвенције. За  реализацију пројекта општина Пријепоље издвојила је из буџета два милиона, а Фондација „Ана и Владе Дивац“ милион динара.

-Већ дуги низ година Фондација “ Дивац”  је присутна у нашој општини. Имамо изузетно добру сарадњу и што је најважније имамо задовољне кориснике. Заједнички смо основали и фонд из кога ће се помагати млади пољопривредници. Све ово радимо да нам се млади људи не би исељавали, да живот тих људи буде лакши и достојанственији, а стандард много бољи него што је сада– каже председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Задовољни су и млади пољопривредници. Драгана Келовић из Ђурашића добила је пластеник како би проширила производњу којом се већ дуже време бави.

-Гајимо парадајз, паприку, млади кромпир, купус и друго поврће које код нас успева у пластенику и ван њега. Овај пластеник, уз један који смо сами набавили, пуно ће нам значити – каже Драгана.

На породичном газдинству у Залугу Сабахудин Капур произведи поврће које продаје широм земље.  

– Добио сам мотокултиватор, пумпу за наводњавање, компресор и још неколико прикључака неопходних за лакшу обраду земље. На три хектара произведем скоро 100 тона поврћа, највише купуса, паприке, кромпира и бундеве. Имам и пластенчку производњу расада – каже Сабахудин.

Помоћ је добио и Марко Глушчевић. Он је рођен у Краснодару у Русији, али се вратио у Камене Горе одакле му је отац. Овде  намерава да се бави производњом органске малине.

-Набавио сам две  хиљаде садница малине, а сада су ми Општине и Фондација  Дивац помогли да купим прикључке за мотокултиватор, моторну тестеру, тример, прскалице.Надам се да ће ми то помоћи да проширим производњу, а планирам да идем до 15 хиљад садница. Купце за органску малину већ имам –каже Марко Глушчевић.

Жељко Дулановић