Насловна РАЗНО Откази за већину запослених у рибњаку Ечкa

Откази за већину запослених у рибњаку Ечкa

22

Од педесетак запослених у Рибарском газдинству „Ечка“ из Лукиног Села, 43 радника су проглашена технолошким вишком и добила су отказе. Њима је нови власник исплатио отпремнине, као и све оно што им је дуговао претходни газда, фирма „Миротин група”.

Подсетимо, компанија „Матијевић аграр“ је, преко своје фирме „МПЗ Аграр“, средином прошле године постала већински власник Рибарског газдинства „Ечка“. Бизнисмен Петар Матијевић је, наиме, преузимањем компаније „Миротин група” из Врбаса, постао већински власник неколико војвођанских предузећа, између осталог и рибњака „Ечка“.

Сада већ бивши повереник Самосталног синдиката у овом рибарском газдинству Никола Мазуренко каже да се међу отпуштенима налазе и рибари, радници у туристичком огранку, као и администрација.

– У питању су, највећим делом, радници старије доби, али има и младих, са мање година и стажа. Колико знам, остали су да раде чувари два језера намењена спортском риболову – истиче Мазуренко.

Према његовим речима, нова управа је спровела анкету, у којој је тридесеторо запослених одговорило да не види будућност у предузећу. Иако је синдикални повереник, Мазуренко каже да није имао озбиљнију комуникацију са новом управом.

-Лично нисам очекивао да ћу остати на послу, јер сам радио у хотелу „Сибила“, који је затворен одмах по преузимању од стране новог власника. Они који нису у директној производњи, последњих месеци радили су као чувари језера – наводи Никола Мазуренко.

Излов рибе из великог језера ове године је прошао у тишини, иако је то последњих деценија био догађај за цео град. У Белом језеру има млађи за следећу производњу, али да ли ће производње уопште бити, сада је тешко рећи.

Рибњак „Ечка“, који се налази на петнаестак километара од Зрењанина, у троуглу  Тисе, Бегеја и Тамиша, један од најстаријих и највећих у Европи. Вишевековна традиција рибарења на овим просторима створила је својеврсни бренд  „ечанског шарана”, крупне рибе изузетног квалитета.

Када је реч о хотелу „Сибила”, који је радио у оквиру Рибарског газдинства „Ечка”, нови власник је објавио оглас за издавање у закуп овог угоститељског објекта, смештеног у близини познатог излетишта Царска бара. У огласу је наведено да је површина објекта 1.400 квадратних метара и да хотел поседује ресторан и башту, опремљену кухињу и смештајне капацитете од 36 лежајева.

Извор: Дневник

Фото: Pixabay