Насловна ВЕСТИ Ова киша прија воћњацима и виноградима

Ова киша прија воћњацима и виноградима

314

Киша и снег добро су дошли воћњацима и виноградима, посебно када се у обзир узме чињеница да је септембра прошле године наступио јако сушан период. Суша ће се одразити на одвијање процеса органогенезе у самим пупољцима воћки. Али, ова влага још увек није довољна, поручују стручњаци.

– Добро је што ово лепо време омогућава обављање резидбе – веома важне помотехничке мере, посебно у великим засадима. Топло време које није својствено овом добу године свакако ће утицати на развој самих пупољака и, ако би дошло до пада температуре ваздуха крајем фебруара или у марту, то би могло да нанесе значајне штете, посебно код оних воћних врста које су јако остељиве. Ту превасходно мислим на брескву и касјију, али и на трешњу калемљену на „гизели“ – каже проф. др Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Кесеровић препоручује малим произвођачима да обавезно окрече дебла кречним млеком и да се полако припреме за борбу против ниских температура. Овоме  у прилог иде и чињеница да од 2012. године долази до појаве каснијих ниских температура које наносе значајне штете воћњацима.

Као и воћњацима тако су и виноградима последње кише добро дошле,  као и снег у вишим пределима јер је винова лоза у фази мировања.

– До сада није било ниских температура ваздуха које би могле да нанесу штету окцима. Сада је и право време за резидбу јер је топлије него што је то уобичајено за ово доба године те се може очекивати да вегетација почне раније. Појава позних мразева може оштетити биљке посебно ако се јаве њени зелени делови, а температура буде нижа од -3 степена – поручује доц. др Драгослав Иванишевић, директор Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну аритектуру Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Ј. Бајшански