Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ ПАРАДАЈЗ НЕ СМЕ ДА БУДЕ ЖЕДАН: Водни стрес умањује приносе

ПАРАДАЈЗ НЕ СМЕ ДА БУДЕ ЖЕДАН: Водни стрес умањује приносе

73

Када припеку летње врућине, парадајз вапи за водом и без ње род, а и живот биљака је угрожен. Не каже се забадава да је вода услов живота и њена доступност гајеним биљкама највише утиче на квалитет и на родност.

Пише: Светлана Мујановић

Парадајз, који се, чини нам се, гаји на великим површинама, и у свакој башти, па и у саксијама на терасама и балконима, и поред дубоког корена, тражи честа заливања. Како, када и којим количинама му ваља утољавати жеђ питали смо диплпмирану инжењерку Сњежану Вујиновић, саветодавца за мелиорације земљишта у ПССС у Крушевцу.

Од расађивања до бербе

Како указује инж. Вујиновић, парадајз има добро развијен коренов систем који у плодним земљиштима може продрети на дубину и до 150 цм. а максималну дубину достиже око 60 дана после расађивања. Први цветови, па и плодови парадајза, формирају се на етажама најближим земљи па се „пењу“ до врха. Вегетациони период му траје 90 до 150 дана.

Највеће количине воде парадајз троши из дубине од 50 до 70 цм. Ипак, иако развијен, корен му је релативно слабе усисне моћи, и зато захтева повишену влажност земљишта. Она треба да је у континуитету, јер водни стрес влажно-сушно у фазама укорењавања расада, цветања и интензивног порастa плодова, нajвише умањује приносе.

Ово поврће се први пут залива заједно с расађивањем, други после три до пет дана, када се попуњавају празна места. После расађивања не би га требало заливати 10 до 15 дана како би се биљке подстакле да брже стврају робустан корен који би био способан да усваја што више воде. Вегетациона заливања би требало да буду по турнусима. До појаве првих плодова залива се сваких 8 до 12, а касније, размак је 5 до 10 дана. Сорте с вишекратном бербом, у које спадају све које се гаје на окућници и малом поседу, које траже притке или полежу по земљи, док траје берба заливају се по потреби, обично после сваке бербе.

После расађивања, у фази формирања цветних заметака па до појаве првих плодова пожељна је нижа влажност, да би се образовао што већи број цветова и плодова. Затим се влажност земљишта повећава. Важно је да се, када плодови парадајза буду у фази технолошког дозревања, што је код већине сорти и хибрида од средине јула до пред крај лета, избегава обилно и неправилно наводњавање, као и смењивање сувих с влажним периодима. Поремећени ток влажности узоркује пуцање плодова, а таквим су смањени квалитет и тржишна вредност.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us